t

Pagini ale blogului

joi, 5 noiembrie 2015

Ce este un #HASHTAG - cu exemplificare pe ce se intampla la Facebook

De catva timp ne izbim cam des pe Facebook si nu numai, de cuvinte care au in fatza semnul # (diez, hash) si cica se cheama hashtag-uri.
Intrucat ca trainer IT am primit intrebari despre ele, m-am gandit sa scriu in continuare cateva explicatii sumare despre ce sunt hashtag-urile si la ce se folosesc ele.


Un hashtag este un soi de cuvant cheie sub care se care grupeaza subiectele intr-o "familie de subiecte" (de exemplu subiectele de discutie din Facebook) si permite gasirea ulterioara a lor prin "apasarea" pe respectivul hashtag in cadrul postarii unde l-ati vazut.

Sau, de exemplu, daca in caseta de cautare a lui Facebook (dupa ce ati intrat in cont) scrieti, sa zicem, hashtagul #pisici, se vor gasi si se vor afisa postarile referitoare la subiectul PISICI care au fost dotate cu hashtagul #pisici de cei care le-au postat.

Cam asta este. Cuvinte cheie pentru cautare. Dar de ce sa le zica cuvinte cheie, termen cu care cei mai multi dintre noi s-au obisnuit, si sa nu le zica, fitzos, #hashtag? De ce sa fie clar cand poate sa fie misterios? 

Ca recomandare, daca de exemplu vreti sa folositi hashtag-uri in postarile pe care vreti sa le lansati in Facebook, aveti grija la urmatoarele:

1) Folositi cuvinte cheie relevante; de exemplu daca postarea este despre cat de frumos a fost la munte la Brasov, puneti la postare ca hashtag ceva de genul #munte, #judetulbrasov. Astfel, daca exista oameni care cauta cumva aceste hash-uri, vor gasi ceea ce ati postat pe subiectul acesta.
2) Nu folositi prea multe cuvinte cheie (hashtag-uri) la o postare. Sunt arhi-suficiente sa zicem 4.
3) Nu etichetati ca hashtag fiecare cuvant dintr-o propozitie din postare, este inutil si stupid si asa fac pustioaicele din categoria aia care butoneaza smartphone-ul cu unghii de 3 centimetri. Adica, de exemplu, nu scrieti ceva de genul #ieri#am#fost#la#munte. Nu este cool sa pui hash-uri la fiece cuvant. Nu are rost, tehnic vorbind, si chiar daca tehnica va este straina, va zic eu ca nu va ajuta. Vreti ca Facebook (de exemplu) sa va afiseze milioane de postari care contin #am? Daca vreti faceti experienta, scrieti la caseta de cautare FB chiar asa: #am, dati cautarea si vedeti ce chestii "relevante" intre ghilimele va apar.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu