Pagini ale blogului

miercuri, 25 martie 2020

Cateva aplicatii prin care putem lucra online in diverse moduri

Telemunca... un termen care-mi suna cam aiurea asa. Mai la indemana imi vine "work from home", lucrul "remote", munca on-line...
Pentru ca ma confrunt cu lucratul de acasa (in domeniul trainingului IT), m-am gandit sa fac o lista cat de cat, macar cu nume de aplicatii. Pentru ca detalii despre ele nici nu mi-am propus sa scriu, ele pot fi gasite folosind google. Bineinteles ca mai pot fi si alte "gramezi" de aplicatii dedicate lucrului "de acasa", dar cele de mai jos sunt poate cele mai cunoscute.

Deci, voi incepe sa insir, fara vreo ordine anume:

APP CE PUTEM FACE CU EA, IN LINII MARI
Oricare aplicatie de e-mail Cunoscutele "mailuri" !
Ne ajuta sa trimitem materiale scrise, prezentari, inregistrari multimedia.
Este cel mai bine cunoscut mod de rezolvare prin internet a cerintelor banale, de tipul "da-mi cutare lucru".
Google DriveDisponibil pentru utilizatorii de gmail.
Pune la dispozitie GRATUIT un spatiu de stocare de 15 GB de date.
Datele pot fi partajate de acolo.
Necesita un pic de indemanare. Dar as zice ca nu mai multa decat folosirea aplicatiei off-line Computer sau ThisPC, prezenta pe orice Windows.
DropboxSpatiu de stocare de 2 GB.
WeTransfer Aplicatie care permite trimiterea / primirea de fisiere mai mari decat 15 MB "bucata". Vorbim de acele marimi de fisiere care nu pot fi trimise cuiva sub forma de atasament la e-mail. 
Whatsapp Binecunoscutul ! Aplicatie pentru smartphone. Comunicare prin mesaje scrise, comunicare verbala, comunicare video, trimitere de fisiere, forward de fisiere. Posibilitatea de configurare de grupuri de contacte, catre care sa trimit fisiere sau sa dau apel. Poate ca nu stiati dar exista si Whatsapp for PC, dar ea este oricum DEPENDENTA de aplicatia Whatsapp instalata pe telefon, fiindca din telefon autorizam contul folosit pe calculator. Nu pare foarte simplu. Fiind dedicat pentru smartphone, este evident ca pentru acestea este optimizat si usor de folosit.
Skype Aplicatie pentru computer, smartphone, tableta. Cunoscut si el de multa lume. Comunicare prin mesaje scrise, comunicare audio si video ca si la whatsapp, trimitere de fisiere... Configurare de grupuri si apeluri pe grup.
Google Duo Aplicatie dedicata sistemelor de operare mobile Android si iOS. Excelent pe video-call, dar nu are deocamdata si o facilitate pentru grupuri.
Zoom Aplicatie pentru computer, smartphone, tableta. Aici deja suntem la "next level". Putem face "teleconferinta" cu pana la 100 de participanti (in versiune gratuita!), se poate partaja ecranul "gazdei" cu tot cu vocea gazdei pentru ca ceilalti sa vada si sa auda ce se intampla acolo (screen sharing + computer audio sharing - ideal pentru training !), se poate discuta in scris sau audio, ne putem vedea.... Are conference rooms (dar nu voi detalia aici, ideea e ca am vrut sa scriu numai cateva elemente, restul se gasesc cu google foarte usor atata vreme cat stiu de unde sa incep cautarea). In mod standard, la versiunea gratuita, sesiunea de lucru este limitata la 40 de minute ! In perioada de epidemie coronavirus, restrictia poate sa fie ridicata insa numai la cerere, DAR: cererea trebuie sa vina din partea unei adrese de e-mail a unei institutii de invatamant. Nu se poate lansa o cerere din conturi de e-mail de tip gmail, yahoo mail, outlook (adica fostul hotmail). Daca NU va incadrati la ridicarea solicitarii, cea mai ieftina varianta costa 15 USD pe luna si ne facem treaba fara restrictii.
Webex Asemanator cu Zoom, dar nu are simultan screen sharing + computer audio sharing ci doar una sau alta si nu are nici conference room. Detalii aici: https://www.webex.com/
Google Classroom Dedicat celor care au conturi google. Dedicat pentru scoala / liceu. Profesorul poate sa dea teme, sa le verifice, sa puna note.... practic este o clasa de la scoala, mutata in online; mai departe gasiti detalii pe net, de exemplu aici: https://www.eduapps.ro/aplicatii-educatie/classroom/ .Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu