t

Pagini ale blogului

duminică, 29 martie 2020

Un pic, despre fake news

In trainingurile IT pe care le tin, periodic am de vorbit despre un capitol foarte dificil, dar nu ca tehnologie! El are un nume pompos: "evaluarea gradului de incredere in informatia de pe internet".

Mai pe romaneste: avem vreun criteriu cu ajutorul caruia sa putem analiza si recunoaste, macar partial, informatiile POSIBIL FALSE? Putem face ceva in directia identificarii, cu mintea noastra umana, fara ajutor de la algoritmi de inteligenta artificiala care analizeaza baze de date, identifica termeni, fac comparatii etc. etc., in infime fractiuni de secunda?

Poate ca n-as fi scris despre asta, pana acum traind cu impresia ca e un subiect nu chiar important (desi trebuie sa sustin training despre el), de genul "cercetatorii americani au realizat pisica roz reflectorizanta".... asa, si?

DAR: am ajuns la momentul in care, in plina pandemie - nebunie - isterie coronavirus, internetul a fost inundat de stiri false. "Pe romaneste" :)  :), fake news. Ele ne incarca conturile de whatsapp, paginile de "feisbuc", site-urile (cam neprofesionale, la ele ma gandesc!) de stiri. Sunt frumos prezentate, greu de combatut, infasurate in termeni stiintifici (oare????), si ne fac sa ne simtim chiar datori sa le dam mai departe in toata reteaua de cunostinte, ca sa facem si noi un bine. Nu in ultimul rand, ne pot determina sa actionam prosteste, sau sa ne speriem chiar si atunci cand nu ar fi de fapt cazul.


Dupa cum spuneam, problema identificarii fake-news e grea. Dar iata in continuare..........
cateva idei banale pe care le putem aplica atunci cand primim si citim o stire:

- Articolul pe care il sorbim din priviri si il citim cu sufletul la gura, are autor? Cu nume, prenume, institutia in numele careia scrie. Priviti cu neincredere articolele care nu au "credentials". Priviti cu neincredere articolele care sunt "semnate" de cercetatorii americani / britanici / chinezi etc. fara nici o alta precizare.

- Articolul are greseli de traducere? Dar greseli de scriere? Ambele tipuri de greseli este cazul sa genereze neincredere. Adevaratii profesionisti, cand scriu ceva, nu isi permit greseli "de tipar" si nici nu accepta traduceri stangace, automate, ca sa nu zic ciudate.

- Articolul se prezinta ca din partea unei institutii cunoscute si respectate? Dar ceva pare totusi dubios in el? Daca ceva "nu va miroase a bine", puteti "pune mana" sa intrati pe site-ul acelei institutii. Se prea poate ca acolo sa NU existe deloc acea stire ! Aici chiar as veni cu un exemplu concret: in 24.03.2020 - 27.03.2020, conturile de whatsapp si unele pagini de facebook ni s-au umplut cu un articol referitor la ce este coronavirusul, cum putem sa ne ferim de el, chestiuni de-astea..... desigur, acum este cel mai hot subiect de pe planeta, asa incat ne-am repezit sa il citim si sa il dam mai departe, nu-i asa? Articolul venea ca din partea Universitatii John Hopkins. Pe al carei site, NU EXISTA acest articol. Mai mult decat atat, intre timp articolul a fost luat la puricat de medici care au aratat unde sunt informatiile false si unde sunt exprimarile manipulatoare.

- Articolul cuprinde termeni (care par) stiintifici care suna ciudat? (bine, aici vorbim totusi despre necesitatea unei minime culturi de tip tehnic, stiintific.... dar am zis "MINIME" !) ; un asemenea articol iarasi trebuie sa ne dea de gandit. Acum vreo doua luni, parca, conturile noastre de whatsapp s-au umplut cu o stire care  cuprindea ceva de genul "la ora .... nu iesiti, pentru ca vom fi bombardati cu razele rasiale...dupa cum ne anunta televiziunea din Singapore." (WTF ???????? care raze rasiale? care televiziune - aia obligatoriu ar fi trebuit sa aiba nume?) . Pooooftiiiiim ? Chiar imi pare rau ca am sters-o fara sa imi fac o copie, era un exemplu absolut didactic de fake news, dar o puteti citi aici: https://mediastandard.ro/raze-rasiale-care-lovesc-pamantul-un-fake-news-de-mana-a-doua/. Sau poate ca ati pastrat-o in propriul whatsapp ? :) . Am prieteni care s-au grabit sa imi trimita stirea.... no comment. Care te recunosti printre ei.... :)

- Articolul face referire la o autoritate recunoscuta si respectata, zicand ca aceea urmeaza sa faca o anumita actiune care totusi, parca nu suna chiar posibila? In acest caz, sa verificam, zic ! Caci nu e chiar imposibil de facut o minima verificare. Aici vin cu un exemplu: de cand cu corona, cam prin 18-19 martie, "feisbuc" s-a umplut cu o stire conform careia elicoptere militare ale Armatei Romane ar urma sa pulverizeze peste Bucuresti substante dezinfectante, asadar intre orele.... si orele..... sa nu deschidem geamurile. Intr-o asemenea situatie, intrati pe site-ul mapn.ro, unde NU veti gasi o asemenea informare. Ba mai mult, google for it, si veti afla ca dimpotriva: Ministerul Apararii a dezmintit stirea. Deci concluzia: daca o stire va suna "dubios", intrati pe institutia "in spinarea careia" a fost aruncata, si/sau google for it ! 

- Articolul face referire la o situatie foarte recenta, dar daca il citim cu atentie, gasim inauntru pe undeva, o data calendaristica veche de cativa ani.

- Foarte important de observat: articolul porneste, zice el, de la o sursa respectata (hai sa zicem o universitate celebra a lumii, sau o institutie/firma de mare incredere - al carei nume este precizat in articol) si se incheie cu indemnul "Dati mai departe la cat mai multa lume". Aici, trebuie neaparat sa vi se aprinda un bec sau mai multe ! E bine sa stiti ca nici o sursa oficiala, serioasa, de incredere, respectata etc.etc., NU va inunda conturile noastre de whatsapp cu mesajul cu pricina, si NU va indemna sa "share-uim" in nestire informatia pe whatsapp sau pe siteuri de socializare.

- Articolul prezinta o poza "strigator la cer" de trucata, pentru cine are un ochi un pic mai atent. Acum cateva saptamani, pe facebook a inceput sa circule poza unui vagon-cisterna negru, din ala pentru produse petroliere, care era etichetat mare si clar, cu alb, "covid-19". L-am primit si l-am ras-primit. Cunostintele s-au gandit sa nu cumva sa ratez o informatie de interes planetar: faptul ca cineva a fotografiat o cisterna in care se transportau vreo 20 de tone de "covid", ziua in amiaza mare, etichetat clar. Asta este cu mult prea misto, asa incat o inserez aici: 
- Postari cu prescurtari (asa ceva nu se face, daca te pretinzi serios), care transmit o informatie care contrazice in mod absolut evident o anumita situatie existenta in realitate. Iarasi, un exemplu care "bantuie" paginile de facebook de cand cu pandemia: 





. Adica, na! Ar trebui sa credem ca miile si miile de oameni care au murit din cauza "covid", si-au tinut respiratia pana cand s-au sufocat de buna voie? Haidaaaa !




- Asa zise stiri care de fapt prezinta aberatii identificabile la prima vedere, cu o minimala folosire a creierului ce-l avem in teasta. Acum cateva luni a circulat ceva cu "chinezii au inventat orezul de plastic, arata ca cel adevarat, aveti grija sa nu il mancati". Heeeeloooooo, orezul se mananca FIERT. Sunt sigura ca orezul de plastic se manifesta la fierbere altfel decat cel natural. Cu toate astea, am beneficiat :) de stirea asta redirectionata, sa nu cumva sa ma pacalesc :). Dupa ea, a venit la scurt timp oul de plastic. Care arata ca si cel real, atat de bine realizat incat il poti pune la prajit fara sa iti dai seama. Offff !!!!

Cu ideile de identificare a stirilor false din social media, o sa ma opresc deocamdata aici. Nu de alta, dar pe masura ce le scriu, ma enervez tot mai tare :). S-ar putea insa, sa fac si un episod II. Aici, au fost bazele. Sper sa gasiti un oarecare folos in ele. Iar mie "covidul" imi ofera un nesperat (si NEDORIT) material pentru urmatorul meu training pe tema "increderii in informatia din internet".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu