t

Pagini ale blogului

miercuri, 25 martie 2020

Cum ne mutam munca pe net: cateva aplicatii prin care putem lucra online in diverse moduri

Telemunca... un termen care-mi suna cam aiurea asa. Mai la indemana imi vine "work from home", lucrul "remote", munca on-line...
Pentru ca ma confrunt cu lucratul de acasa (in domeniul trainingului IT), m-am gandit sa fac o lista cat de cat, macar cu nume de aplicatii. Pentru ca detalii despre ele nici nu mi-am propus sa scriu, ele pot fi gasite folosind google. Bineinteles ca mai pot fi si alte "gramezi" de aplicatii dedicate lucrului "de acasa", dar cele de mai jos sunt poate cele mai cunoscute.

Deci, voi incepe sa insir, fara vreo ordine anume:

APP CE PUTEM FACE CU EA, IN LINII MARI
Oricare aplicatie de e-mail Cunoscutele "mailuri" !
Ne ajuta sa trimitem materiale scrise, prezentari, inregistrari multimedia.
Este cel mai bine cunoscut mod de rezolvare prin internet a cerintelor banale, de tipul "da-mi cutare lucru". Parerea mea personala despre instrumentele de e-mail gratuite - apreciez cu mult mai mult Gmail decat Yahoo Mail. Nu intentionez in continuare sa detaliez motivele.
Google DriveDisponibil pentru utilizatorii de gmail.
Pune la dispozitie GRATUIT un spatiu de stocare de 15 GB de date. Peste aceasta capacitate, incepe sa coste.
Datele stocate in GDrive pot fi partajate de acolo.
Parerea mea personala: necesita un pic de indemanare. Dar as zice ca nu mai multa decat folosirea aplicatiei off-line Computer sau ThisPC, prezenta pe orice Windows.
DropboxSpatiu de stocare de 2 GB.
WeTransfer Aplicatie care permite trimiterea / primirea de fisiere mai mari decat 15 MB "bucata", sau care totalizeaza o marime > 15 MB. Vorbim de acele marimi de fisiere care nu pot fi trimise cuiva sub forma de atasament la e-mail. 
Whatsapp Binecunoscutul ! Aplicatie pentru smartphone. Comunicare prin mesaje scrise, comunicare verbala, comunicare video, trimitere de fisiere, forward de fisiere. Posibilitatea de configurare de grupuri de contacte, catre care sa trimit fisiere sau sa dau apel. Poate ca nu stiati dar exista si Whatsapp for PC, dar ea este oricum DEPENDENTA de aplicatia Whatsapp instalata pe telefon, fiindca din telefon autorizam contul folosit pe calculator. Nu pare foarte simplu. Fiind dedicat pentru smartphone, este evident ca pentru acestea este optimizat si usor de folosit. UPDATE: cea mai noua versiune de Whatsapp care poate fi descarcata pentru smartphone, deja permite o mica "teleconferinta". Ne putem intalni in apel video cu mai multe persoane deodata, dar MAXIM 8. Este o imbunatatire. Parerea mea personala: am testat video call cu mai multe persoane si mi-a placut calitatea.
Skype Aplicatie pentru computer, smartphone, tableta. Cunoscut si el de multa lume. Comunicare prin mesaje scrise, comunicare audio si video ca si la whatsapp, trimitere de fisiere... Configurare de grupuri si apeluri pe grup.
Google Duo Aplicatie dedicata sistemelor de operare mobile Android si iOS. Excelent pe video-call, dar nu are deocamdata si o facilitate pentru grupuri.
Zoom Aplicatie pentru computer, smartphone, tableta. Aici deja suntem la "next level". Putem face "teleconferinta" cu pana la 100 de participanti (in versiune gratuita!), se poate partaja ecranul "gazdei" cu tot cu vocea gazdei pentru ca ceilalti sa vada si sa auda ce se intampla acolo (screen sharing + computer audio sharing - ideal pentru training !), se poate discuta in scris sau audio, ne putem vedea.... Are conference rooms (dar nu voi detalia aici, ideea e ca am vrut sa scriu numai cateva elemente, restul se gasesc cu google foarte usor atata vreme cat stiu de unde sa incep cautarea). In mod standard, la versiunea gratuita, sesiunea de lucru este limitata la 40 de minute. In perioada de epidemie coronavirus, restrictia poate sa fie ridicata insa numai la cerere, DAR: cererea trebuie sa vina din partea unei adrese de e-mail a unei institutii de invatamant. Nu se poate lansa o cerere din conturi de e-mail de tip gmail, yahoo mail, outlook (adica fostul hotmail). Daca NU va incadrati la ridicarea solicitarii, cea mai ieftina varianta costa 15 USD pe luna si ne facem treaba fara restrictii. Constatare personala lucrand: exista zile si ore, aparent aleatorii, in care desi lucram in versiunea Zoom gratuita, ni se fac cadou SESIUNI ZOOM FARA INTRERUPERE. Parerea mea personala: de departe cea mai buna aplicatie pentru "teleconferinta". La ani lumina distanta de celelalte.
Cisco Webex Asemanator cu Zoom, dar nu are simultan screen sharing + computer audio sharing ci doar una sau alta si nu are nici conference room. Detalii aici: https://www.webex.com/
Google Classroom Aici vorbim despre un LMS (Learning Management System). Dedicat celor care au conturi google. Dedicat pentru scoala / liceu (profesori + elevi) desi ne putem folosi de el si in alte tipuri de planificare de activitati, nu numai in activitatea didactica. Prin Google Classroom, profesorul poate sa isi seteze clasele, sa adauge elevii in clase, sa dea teme, sa primeasca inapoi temele facute si sa le verifice, sa puna note.... tot ce inseamna "gestiunea claselor", mutata in online; functioneaza in "colaborare" si cu google drive, bineinteles. NU are suport pentru videoconferinta. Daca se doreste "intalnirea" video si audio cu elevii, fie se "cupleaza"cu Google Meet, fie se deschide si Zoom. 
Mai departe gasiti detalii pe net, de exemplu aici: https://www.eduapps.ro/aplicatii-educatie/classroom/ . Parerea mea personala: pentru un profesor cu slabe capacitati de utilizare a calculatorului (am zis calculator, nu telefon smart), este o aplicatie destul de dificila, destul de incurcata.
 Google Meet  Se vrea a fi rivalul lui Zoom. Ofera posibilitatile de "teleconferinta": invitarea participantilor, ne vedem, ne auzim, cu mai multi deodata, si de asemenea exista screen sharing. Parerea mea personala: mult mai slab ca Zoom. Calitate video mai proasta, instabilitate video (elemente constatate bineinteles folosind aceleasi laptopuri, smartphonuri si conexiune la internet; altfel nu as putea vorbi despre comparatie).
 Microsoft Teams   Orientat pe aceleasi activitati ca si Zoom si Google Meet. Inca nu am o parere personala pentru ca inca nu l-am folosit. Totusi... am un alt fel de parere personala, putin off-topic: ca utilizator profesionist de produse software Microsoft, consider prin definitie ca softurile Microsoft sunt foarte bune. Asa incat tind sa acord incredere by default lui MS Teams chiar daca nu am pentru moment nici o experienta personala cu el.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu