t

Pagini ale blogului

vineri, 16 aprilie 2021

Balaurul cu 7 capete are concurenti: telefoanele cu 4 ochi la spate si 8 creieri :)

Mda. Adica sistemele Quad Cam si procesoarele octa core.

Balaurul cu 7 capete nu mai e cel mai smecher ☺. Are concurenti, dintre care m-am gandit sa vorbim despre...


👉 telefoanele cu sistem foto Quad Camera si cu procesor Octa-Core, pe care daca il mai cheama si Snapdragon, gata, am terminat-o cu balaurul, are o problema !


Pentru ca mare parte din telefoanele noastre au asa ceva, si una si cealalta, si pentru ca in trainingurile mele am observat ca majoritatea participantilor n-au nici macar o vaga idee despre tehnologia incorporata in device-urile din buzunare, pe care uneori cu multa nonsalanta se aseaza, m-am gandit ca ar fi utile niste informatii la nivel de baza. Mai mult decat zero :). Asa ca, hai sa ne facem o idee:


👀👀 Ce este Quad Camera

Simplificat spus, inseamna pur si simplu un device cu 4 camere foto (pe spate), fiecare dintre camere avand propriile caracteristici tehnice si atributii, cam asa:

- una este camera principala (camera standard), care captureaza imaginea asa cum o "vede"; la rezultatul obtinut, conteaza masiv rezolutia, "treaba" aia exprimata in megapixeli in prezentarea telefonului. Cei 16, 24, 48, 64 MP se refera la camera principala. Sigur ca in afara de rezolutie, mai conteaza si lumina/intunecimea din mediul inconjurator precum si, foarte important, softul (orice aparat foto digital obtine imaginea prin software).

- a doua este camera cu senzor telephoto; ea se ocupa cu ceea ce noi numim "zoom". La aparatele foto de pe timpuri, ziceam ceva cu "apropierea" si vorbeam despre "teleobiectiv". Zoom-ul este de la "apropiere / marire de 2 ori" adica 2x, pana pe la 10x. Asa, in linii mari.

- a treia este camera de adancime, cu Depth Sensor (Time of Flight Sensor = ToF Sensor). Ea analizeaza adancimea fundalului, in raport cu subiectul principal de fotografiat. Face ceva numit depth mapping, prin emiterea unui semnal luminos infrarosu catre subiectul fotografiat; analizeaza adancimea prin analizarea timpului dus-intors al razei infrarosii, care se duce la subiect, ricoseaza in el si se intoarce la lentila. Intra in actiune cand fotografiem ceva foarte de aproape, sau portrete. Unii sunt amatori de fotografiere de portrete cu blurarea fundalului. Altii fotografiaza de foarte aproape flori, gargarite, morcovii rasi din salata... whatever !

- iar ultima camera se pricepe la fotografierea wide angle (aparatul foto vede foarte mult din mediu) dar mai poate fi dotata si cu o functionalitate asa mai misterioasa; preia imaginea alb-negru si prin software, o combina cu imaginea color preluata de camera principala. Producatorii spun ca rezultatul mixat are culori mai minunate si detalii mai precise. Este greu de stabilit cu ochiul liber. Probabil ca asa o fi. Doar stim ca telefoanele performante produc "enhanced reality".


Ce este cu procesoarele octa core

Aici chiar ca e complicat. Foarte pe scurt spus, vorbim despre un procesor de calculator, care, pe acelasi circuit integrat, are 8 unitati de procesare independente, numite nuclee de procesare (cores). De unde, iacata, denumirea. "opt-in-unu" :) . Bineinteles ca totul ajuta la cresterea vitezei de executie a oricarei operatiuni la care va puteti gandi raportat la ce ii dam de facut unui calculator ( inclusiv telefon smart - care este un calculator in toata regula).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu