INTERNET. TCP/IP. ADRESA IP. NUME DE DOMENIU. URL.
Toti aceastia sunt termeni cu care ne intalnim destul de des, si foarte multi dintre noi ii folosesc fara a avea vreo idee despre ce inseamna ei. Si cum eu fac parte din categoria de persoane care prefera sa stie macar ceva despre CE inseamna cuvintele pe care le folosesc, am incerca sa formulez cateva explicatii in continuare pentru termenii mentionati. Asadar:
Internet. Un cuvant cu care la ora actuala ne intalnim aproape zilnic. Multa lume de toate varstele si de toate pregatirile, "sta pe net" aproape in fiecare zi. Pentru unii, "statul pe net" este viata lor. Acum doua zile chiar, in timpul unui training, am avut ocazia sa intreb niste "internauti inraiti" dar "urechisti", CE ESTE INTERNETUL? Nu am obtinut nici un raspuns macar pe aproape de realitate. Deci:
Termenul INTERNET provine din limba engleza, din combinarea cuvintelor "interconnected" si "network". Adica, retele (de calculatoare) interconectate. Deci, in linii mari, internetul este o retea de retele de calculatoare. Extinsa la nivel mondial...
Comunicatia intre aceste echipamente interconectate este posibila - tot in linii mari spus - cu ajutorul asa numitelor PROTOCOALE DE COMUNICATIE Transmission Control Protocol si Internet Protocol. Si uite asa am ajuns sa vedem de unde vine termenul TCP/IP. Protocolul de comunicatie este, in general vorbind, o metoda prin care datele sunt transferate de la un calculator la altul. Internet Protocol este deci metoda prin care informatia este transmisa de la un calculator la altul prin intermediul internetului.
Dar cum face informatia de nimereste exact de la calculatorul expeditor, la calculatorul destinatar? Aici intervine adresa IP, care este caracteristica si unica pentru fiecare calculator din internet. Adresa IP este un lucru complicat pentru cei care nu au studii IT, si nu face obiectul acestui articol de interes general. Aici as vrea doar sa dau o idee... pentru ca noi, toti cei care avem contracte cu un furnizor de servicii de internet, ne-am intalnit macar acolo cu aceasta idee de adresa. Deci, ideea este cam asa: orice adresa IP se compune din 4 grupuri a cate maxim 3 cifre, separate intre ele prin puncte. De exemplu: 192.168.3.2 , asa poate sa arate o adresa de IP.
Sau, MAI NOU, inca un exemplu: 2001:0db8:85a3:08d3:1319:8a2e:0370:7334 , si asa poate sa arate o adresa de IP. Cu astea, macar poate ca am lamurit ce inseamna succesiunile de litere, cifre si puncte pe care le aveti pe contractul de primire a serviciilor de internet...
Pentru detalii tehnice se poate merge de exemplu aici: http://ro.wikipedia.org/wiki/Adresa_IP
Si in sfarsit, am ajuns la notiunea de nume de domeniu. Ce este si ce vrea?
Un nume de domeniu reprezinta o insiruire unica de caractere, atribuita unei adrese IP a unui server care este permanent conectat la Internet. Numele de domeniu este ceva unic. Adica, nu pot de exemplu doua nume de domeniii la fel. Dar eu, ca utilizator, ce fac cu numele de domeniu? Adica cu sirul acela de caractere care incepe cu www? Pai, prin numele de domeniu, eu ca utilizator pot sa accesez site-urile de internet... deoarece este foarte simplu sa retin numele site-ului, si aproape imposibil sa retin adresa IP. Adica, noi utilizatorii, putem memora foarte usor ceva de gen www.google.ro, dar o succesiune de numere care ar duce la acelasi lucru ar fi greu de retinut, si... nici nu o stiti, nu-i asa? In schimb, calculatoarele stiu asta, prin intermediul serviciului DNS (Domain Name System), care face translatarea din nume de domenii in adresele IP corespunzatoare si invers. Apropos, aceasta translatare se numeste rezolvare a numelui de domeniu.
Este util de stiut si faptul ca orice nume de domeniu are obligatoriu si o extensie. Aceasta este data in general de specificul site-ului care ruleaza pe serverul respectiv, "in spatele" numelui de domeniu. Astfel un site din Romania va avea de obicei extensia .ro, cum un site din Franta poate avea extensia .fr.
Este util de stiut si faptul ca orice nume de domeniu are obligatoriu si o extensie. Aceasta este data in general de specificul site-ului care ruleaza pe serverul respectiv, "in spatele" numelui de domeniu. Astfel un site din Romania va avea de obicei extensia .ro, cum un site din Franta poate avea extensia .fr.
Toate extensiile existente sunt administrate de un TLD (Top Level Domain). De exemplu in Romania numele de domenii sunt adminstrate de ROTLD(ROmania Top Level Domain). O alta denumire a unui nume de domeniu este si URL(Uniform Resource Locator).
PS: cum bineinteles aceste lucruri le-am invatat si eu la un moment dat (la facultate), in afara de ce stiam am folosit si informatii de pe prietenul nostru internetul. Am folosit wikipedia si acest site: http://competentedigitale.ro/internet/ip_dns.html
Hey there! Tɦiss is kind of ߋff topic but I need some guidance from an estaƄlished blog.
RăspundețiȘtergereIs it hard to set up your own blog? I'm not very techincal
Ƅutt I can fiǥuure things out pretty fast. I'm thinking about setting up my own but
I'm not sure wҺere to begin. Do үou Һave any points or
suggestions? Cheers
Stop by my homepage: przeprowadzki
Hello! It is quite easy to setup a blog because there is a step-by-step guided user interface. But, on the other hand, I am an IT professional so I have lots of experience with interfaces. Anyway, you do not have to do any web programming at all, all the process of building a blog consists of using an interface, with menus. I would say it is no more difficult than learning to use Word, for example. My experience is with the blogspot interface. I would recommend to go to www.blogspot.com and then follow all the steps presented to you by the interface. I do not intend to make here a lesson about setting up a blog, but I am pretty sure that if you go to the BLOGSPOT you will be able to start at least a simple blog.
Ștergere