t

Pagini ale blogului

vineri, 16 decembrie 2011

IT-ist pentru Debt Collection callcenter

Este un subiect pe care l-am mai abordat pe acest blog acum cateva luni, dar de data asta vreau sa il redeschid cu accent pe altceva decat data trecuta, si anume pe capacitatea de concentrare, calmul, rabdarea si "sangele rece" care ar cam fi necesare intr-o asemenea ocupatie.
Aceasta postare este dedicata in mod special unor persoane dintre cei (relativ) apropiati mie. Nu stiu daca se vor prinde, nici nu am de gand sa ii "trag de maneca" in vreun fel, dar mai vedem!
Asadar... cam care este atmosfera si cam in ce conditii de "(dis)confort psihic" lucreaza acest "soi" de IT-ist specializat?
- Uneori lucreaza in acelasi mare open-space cu agentii, in zgomotul (= vorbaraie si foiala) permanent generat de munca specifica a acestora. Ba chiar, cateodata birourile la care stau IT-istii sunt aproape lipite de cele ale agentilor "telefonisti". Asa am lucrat cativa ani !
- Soooo..... daca vrei sa nu-i mai auzi pe agentii de la casca, singura solutie ar cam fi sa iti pui si tu niste casti in care sa asculti muzica.... cum ar veni sa combati zgomotul muncii agentilor, prin alt fel de zgomot! Liniste nu exista.
- Alteori, IT-istii lucreaza in aceeasi camera cu "vanzarile" sau cu "financiarul". Asta este o situatie fericita, atmosfera din camera este cu mult mai calma si uneori este chiar destul de tacuta. Dar ca revers, pentru ca IT-istii nu mai sunt impreuna cu agentii, nu mai sunt "la indemana", sunt sunati la telefon (pe interioare si pe mobil) si e-mail-uiti foarte des, aproape o data la cateva minute.
- Asa incat, in timp ce lucrezi la un task (termen iubit :) in domeniu ), esti foarte des intrerupt si de multe ori chemat efectiv sa oferi help. Exact cand te adancisesi in ceea ce faceai la un moment dat, trebuie instant sa lasi chestia respectiva si sa treci urgent la alta, anume aia pentru care ai fost chemat. Apoi evident revii la ce faceai, te straduiesti sa vezi unde ai ramas si sa te reconectezi la acea problema, apoi iar te cheama cineva si tot asa, toata ziua, pana cand ti se termina programul (plus orele suplimentare lipite de el).
- Mailurile cu cerinte care-ti vin pe parcursul intregii zile, deseori te scot de la ce faceai, si iti modifica prioritatile ad-hoc, fie in functie de ceva ce a "patit" clientul intern, fie in functie de ceva cerut de clientii firmei.
- Cateodata (nu prea rar!) ai de facut operatiuni ad-hoc cu "beneficiarul" lor "in spinare", care tot la 30 de secunde te intreaba cat mai dureaza!
- Bineinteles trebuie precizat ca:

*** Munca de IT-ist intr-un callcenter specializat pe debt collection inseamna peste 90% "cifre"; iar cele de mai sus niciodata nu constituie o scuza pentru cazul ca ai gresit! Niciodata nu vei putea sa te scuzi in fata conducerii cum ca tu ai gresit pentru ca ai fost deranjat. Daca nu ai genul de minte care sa fie elastica, cu putere de concentrare, sa sara inainte-inapoi intre taskuri toata ziua, nu ai ce sa cauti intr-un astfel de loc de munca. E mai bine sa pleci pana cand nu incepi sa te imbolnavesti de nervi, sau pana cand nu esti dat afara.
*** Situatiile de mai sus sunt cele considerate normale, adica alea in care nu esti deraiat de la taskurile tale nici de o portie de scandal administrata de sef, si nici de vreo avarie. Sa vezi atunci, de exemplu dupa o sedinta cu tunete si fulgere, in care se scoate in evidenta cat esti de prost (!), ce usor te re-concentrezi pe ce faceai ! 

Si totusi noi, aceasta categorie de IT-isti, am lucrat / lucram asa (de) ani de zile. 
Ma gandesc ca articolul asta ar putea sa fie de folos celor care vad pe net oferte de munca la IT in callcenter-uri. Sigur ca sunt niste locuri de munca serioase, cu multe aspecte bune, in care inveti ca IT-ist "generalist" foarte multe lucruri, dar si partile grele/negative povestite mai sus merita cunoscute si luate in considerare, pentru ca cei potential interesati sa nu se arunce cu capul inainte, in necunostinta de cauza, in acest tip de job.
Succes!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu