t

Pagini ale blogului

sâmbătă, 18 februarie 2012

Formatul de fisiere .EPUB: ce este si cum se poate deschide

De cand cu lumea "e-cartilor", mai avem de invatat inca ceva, si anume ce este formatul de fisiere .EPUB  si cum poate fi "pornit". Prima data cand am avut de-a face cu o e-carte, m-am asteptat ca in urma descarcarii sa primesc un fisier in format .PDF sau poate chiar o arhiva care sa contina un .DOC. Insa nu a fost asa (cu toate ca bineinteles exista si e-carti construite ca .PDF sau .DOC), m-am pomenit cu formatul .EPUB, si a trebuit sa invat ce este si cum se deschide.
Asadar, cateva informatii in continuare:
  • Numele formatului provine de la Electronic PUBlication.
  • Daca aveti vreun astfel de fisier in calculator, daca primiti asa ceva pe mail sau altfel, si nu stiti "cu ce se mananca", este momentul sa aflati ca "inauntru" este cel mai probabil o e-carte / e-book / carte in format electronic.
  • Tipul de format de fisier EPUB este un fisier "Open Publication Structure e-book". Pe scurt, un e-book.
  • Aceasta extensie se regaseste scrisa si in urmatoarele variante: ePub,ePUB, EPub sau epub.
  • Este un standard open, gratuit, pentru e-carti, dezvoltat de International Digital Publishing Forum (IDPF). Cine sau ce este acesta, puteti afla de aici:  http://idpf.org/
Ajunge cu teoria.
Problema se pune CUM deschidem aceasta carte in formatul EPUB. Mai ales daca sunteti in fata unui calculator (si nu pe un e-book reader), sunteti obisnuiti sa dati dublu-click pe fisier si acesta sa se deschida. Ce ne facem daca la dublu-click, e-cartea in format EPUB nu se deschide? Pentru ca, cel mai probabil, NU o sa se deschida, sistemul de operare nu va sti ce sa faca cu fisierul, se va oferi sa caute pe net o aplicatie potrivita pentru deschidere, iar tu o sa arzi si o sa turbezi pe langa ea de dorinta de a o citi!
  • Prima varianta: cautam pe net, descarcam si instalam pe calculator, programe gratuite (sau nu !) destinate deschiderii formatelor EPUB. Eu va pot da un exemplu: programul Calibre care se poate descarca gratuit de aici: http://calibre-ebook.com/, dar sigur ca sunt si altele. Cautati si altceva daca vreti!
  • A doua varianta, cu muuuult mai comoda dupa parerea mea: cautam pe net un convertor gratuit de la formatul EPUB la formatul PDF. Eu va pot recomanda un ePub-to-PDF converter online aici: http://www.epub-to-pdf.com/ . Este gratuit si merge, si nu presupune sa instalati nimic in calculator - ceea ce mie mi se pare un lucru important! Singurul lucru pe care trebuie sa stiti sa il faceti, este sa indicati convertorului calea pana la locatia din calculator unde ati salvat e-cartea .EPUB iar apoi sa dati drumul la conversie. Operatiunea dureaza foarte putin (de ordinul secundelor, nu al minutelor).
  • A treia varianta - pe care personal nu am incercat-o: daca folositi Mozilla Firefox, puteti sa va instalati direct pe acesta un add-on pentru citire de EPUB-uri. Asadar, un EPUB Reader, ceea ce puteti gasi de exemplu aici: http://www.epubread.com/en/ (probabil si in alte locatii....). Cum ziceam, nu am incercat, insa sunt sigura ca e ok pentru ca niciodata pana acum nu mi s-a intamplat sa pun un add-on pe Firefox si sa nu mearga!
Personal, mai ales pentru cititorii de e-carti care poseda cunostinte chiar minimale de utilizare a calculatorului, recomand varianta a doua. Mi se pare cea mai usor de folosit.

Pont: inainte de orice, puteti incerca sa vizualizati cartea in format EPUB cu programul Notepad (click-dreapta pe fisier --> Open With --> Notepad). Uneori, de fapt RAREORI, poate sa mearga. Fisierul poate fi text-only chiar daca este cu extensia EPUB. Deci, pe principiul incercarea moarte n-are, vedeti poate merge.
Succes!





23 de comentarii:

  1. UNIVERSAL VIEWER DESCHIDE LEJER EPUB SI ESTE FREE

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine de stiut! Ceea ce spuneti dumneavoastra poate fi gasit aici: http://www.uvviewsoft.com/
    Dupa cum spuneam in aceasta postare, sunt diverse solutii....

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesant si util, mai ales pentru cei care se lovesc prima data de formatul .epub (cum este si cazul meu)...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua! Ma bucur ca v-a fost de folos ceea ce am scris.

      Ștergere
    2. Multzamim de ajutor!!! semnat, noi cei necunoscatori :).

      Ștergere
    3. Cu drag, pentru cei necunoscatori! Ma bucur ca v-a fost de folos.

      Ștergere
  4. Răspunsuri
    1. Cu placere. Intotdeauna ma bucur daca aflu, prin comentariile trimise, ca exista persoane care gasesc de folos ceea ce scriu eu din cand in cand pe aceste pagini.

      Ștergere
  5. Multumesc frumos de informatii. nu am mai intalnit un astfel de format al unui fisier si cu ajutorul indicatiilor tale am reusit usor si rapid sa deschid/transform fisierul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, ma bucur ca ti-a fost de folos. Asta este, invatam mereu cate ceva. Nici eu nu cunosteam acest format pana cand nu am dat peste el, moment in care a trebuit sa imi gasesc o solutie.

      Ștergere
  6. Dar daca dorim sa convertim din pdf in epub ce trebuie sa stim?

    RăspundețiȘtergere
  7. Dar daca vrem sa convertim din pdf in epub ce ar trebui sa stim?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga domnule Daniel Prundar, v-as indica un convertor care se poate gasi aici: http://www.digitaltrends.com/computing/how-to-convert-a-pdf-to-epub/
      Mai demult l-am folosit si a mers.

      Ștergere
  8. Multumesc d Monica B!
    Mi-ati fost de mare ajutor.
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu extrem de mare intarziere, nu pot decat sa va spun ca ma bucur ca a fost util ceea ce am scris.

      Ștergere
  9. prea multa vorbaraie pentru o extensie nu puteai simplu sa spui cu ce se deschide e pub? lumea nu mai are rabdare sa citeasca o pagina a4 pentru a vedea cu ce se deschide o extensie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Articolul acesta (ca de altfel multe altele de pe acest blog) are ca scop si un piculet de TRAINING IT. De aceea am scris mult. Daca considerati ca este vorbaraie, este dreptul dvs sa caracterizati ca atare si sa nu cititi. Despre faptul ca lumea mai are sau nu mai are rabdare, nu putem sa generalizam. Unii sunt bucurosi sa invete, altii nu mai rezista ca rabdare nici macar la 2-3 randuri scrise. Cine vrea sa afle cum se deschide o extensie dar asa "papagaliceste" fara sa inteleaga mai mult, are la dispozitie motoarele de cautare.

      Ștergere
  10. Va multumesc , eu am putine cunostinte de informatica si chiar eram suparata ca nh pot deschide carti in format epub ,adevarst edte ca e putin mai complecat decit pdf

    RăspundețiȘtergere
  11. Multumesc! Am folosit a doua varianta si a functionat imediat! Cine stie, ... cunoaste!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara. Ma bucur ca a functionat si v-ati rezolvat problema.

      Ștergere