t

Pagini ale blogului

vineri, 5 octombrie 2012

Codurile QR - cateva notiuni de baza

In continuare, as vrea sa deschid un pic subiectul acestor "chestii patrate" pe care in ultima vreme le intalnim din ce in ce mai des:
mostra de cod QR
Presupun ca ati tot vazut asa ceva.... presupun ca exista foarte multa lume care nu are idee ce este acest obiect dar ar vrea sa afle cate ceva. Ce sunt deci acestea? La ce folosesc?

Iata cateva idei in continuare, pentru a incerca o clarificare, si fara a avea intentia de a prezenta un articol strict stiintific:

  • Denumirea lor este coduri QR. Ea vine de la Quick Response Code.
  • Codurile QR sunt de fapt coduri de bare bidimensionale. Grafic vorbind, codul nu mai este reprezentat de dungile negre pe fundal alb de la codurile de bare clasice, ci de puncte patrate negre pe fundal alb.
  • Interpretarea codului pentru a "traduce" ce vrea sa ne "zica" nu mai este facuta prin scanarea lui cu raza de lumina a cititorului de coduri de bare, asa cum este la codurile clasice 1-dimensionale, ci codul este perceput ca o imagine foto digitala (preluata de camera foto a telefonului de exemplu) si este analizat de un software specializat. 
  • Sunt utilizate pentru a identifica produsele, oferind un acces foarte rapid la informatie daca dispunem de cateva aplicatii.
  • Pentru prima data au fost create in Japonia, prin anii '90, pentru industria auto. Ulterior au intrat in uz in tot felul de alte industrii.
  • Citirea codurilor QR se face cel mai simplu prin "scanarea" lor cu ajutorul camerei foto de la telefoanele mobile. Smartphone-urile ar trebui sa fie maestre la asa ceva. 
  • Telefonul cu care dorim sa citim un cod QR trebuie sa aiba obligatoriu camera foto si conexiune la internet. In plus, trebuie sa fie echipat si cu o aplicatie software pentru scanarea codurilor QR. Acest tip de aplicatii este disponibil si poate fi descarcat gratuit de la producatori de pe site, gen Android Market. Indicarea locatiilor de descarcare nu face obiectul acestei postari.
  • Codurile QR stocheaza adrese URL si astfel pot fi utile pentru navigarea pe internet. Poate fi mult mai usor pentru tine ca utilizator sa scanezi un cod iar browser-ul telefonului sa te directioneze pe site-ul respectiv, decat sa tastezi chiar tu adresa site-ului, mai ales daca aceasta este lunga iar indemanarea ta la butonarea minusculelor litere de pe touchscreen este scazuta!
  • Practic vorbind, pentru a scana un cod QR cu telefonul mobil, trebuie sa ai indeplinite urmatoarele conditii:
1) - sa ai un telefon cu camera foto (am mai spus mai sus);
2) - sa ai telefonul conectat la internet (si asta am mai spus);
3) - sa ai pe telefon instalat unul din sistemele de operare urmatoare: Android OS, iOS, BlackBerry OS, Symbian, Windows Mobile;
4) - sa executi pasii urmatori:
a) Instaleaza-ti pe smartphone o aplicatie pentru scanarea codurilor QR;
b) Porneste aplicatia;
c) Scaneaza codul QR pe care vrei sa il "intelegi" si sa vezi ce are sa-ti zica, iar smartphone-ul tau iti va afisa in browser-ul propriu continutul URL-ului (site-ul) care este stocat in codul QR respectiv.


Cum nimeni nu s-a nascut invatat, si eu am invatat lucrurile de mai sus citind pe net, din locatii ca de exemplu:
Mi-a placut mult modul in care s-a explicat notiunea pe site-ul Orange.
Cu siguranta mai sunt si multe alte surse de invatat de pe net, iar subiectul generarii codurilor QR nici macar nu l-am atins (inca).
Asa incat spor celor care vor sa se documenteze in continuare odata ce au aflat notiunile de baza!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu