t

Pagini ale blogului

miercuri, 7 noiembrie 2012

Log out! Sfat de administator de sisteme.

Da. Delogati-va, mai oameni  buni, de la conturile pe care le folositi, atunci cand va terminati treaba sau whatever faceati acolo:
conturi de e-mail, conturi de facebook, de linkedin, de twitter, de bestjobs, de ejobs,  de yahoo messenger, de meebo, etc etc etc, etc.......orice conturi de utilizatori in cine stie ce retele.
In treburile mele, am observat de multe ori, in timp, ca oamenii NU se delogheaza de pe unde au intrat, atunci cand au terminat activitatea respectiva. Inchid aplicatia pur si simplu, crezand probabil ca vor fi delogati automat - lucru care nu pe toate aplicatiile si nu pe toate serverele se intampla! Unele intr-adevar te delogheaza imediat, altele dupa "n" zile, iar altele te lasa logat... Sau oamenii inchid aplicatia, fara ca macar sa le dea prin minte ca au ramas logati. Habar nu au ca acest lucru exista. Sunt multi asa, pentru care notiunea de cont de utilizator este o supermegaciudatenie, si totusi zburda pe net prin tot soiul de locuri. Si fac chestia asta inclusiv de pe calculatoare publice, sau relativ publice (sali de net, calculatoare din sali de la facultate, calculatoare din sali de training....), fara sa le dea macar prin minte sa isi puna problema ce se intampla cand urmatorul utilizator vine la acel calculator si deschide aceeasi aplicatie.
In munca mea, destul de des butonez pe calculatoarele altora. Uneori, mi se da spre folosire un calculator de la un client al meu, pe durata colaborarii. Si constat, cand il pornesc, chestii inadmisibile, care mie imi fac maciuca parul meu de administrator de sisteme: de exemplu lansez si eu ca omu' facebook sau lansez linkedin, si in loc ca aplicatia sa ma intampine cu caseta de dialog prin care sa imi scriu numele MEU de utilizator si parola MEA de utilizator, aplicatia "ma baga" direct in contul de utilizator al celui care a folosit masina respectiva inaintea mea. Userul respectivului era deja scris, parola era deja bagata. Intru ca in branza. Desteptul, ca nu pot sa ii zic altfel, NU s-a delogat, nici prin gand nu i-a trecut... si eu ma pomenesc in contul dumnealui. Acuma, eu sunt un utilizator corect. Cand vad asa ceva, deloghez eu, si reintru cu contul meu. Dar ia imaginati-va un utilizator rau intentionat? Ti-ar place, tu care citesti postarea mea, si faci parte dintre cei ce nu se delogheaza, ca sa te trezesti in urmatoarea situatie: de pe numele tau (adica din contul tau), cineva sa fie facut albie de porci? Jignit, defaimat, bagat in noroi? Cuiva sa ii fie distrus profilul de utilizator? Cuiva sa ii fie facute praf diverse date, munca lui? Cuiva sa ii fie furate informatii? De ce nu, chiar tie, cel care nu te-ai delogat de exemplu de la contul de facebook, iar urmatorul utilizator al calculatorului a intrat si s-a trezit ca "este TU"? Si in numele tau s-a gandit sa faca una-alta?
Cred ca am zis destul. Cine a inteles, foarte bine. Cine nu a inteles, probabil va intelege the hard way, cand de exemplu isi va pierde jobul pentru ca si-a injurat seful pe e-mail (adica de fapt altcineva a injurat, din contul respectivului)... sau pentru ca a postat pe facebook informatii confidentiale ale firmei unde lucreaza... (adica altul le-a postat, ati inteles....) ... asta ca sa dau un exemplu din cele mai blande.
Deci:
1) Dupa ce terminati treaba cu orice site pe care v-ati logat cu nume de utilizator si parola, iesiti cu delogare (log out, log off, disconect, deconecteaza-te, iesire, buton grafic de "off", etc etc).
2) La site-uri de tip yahoo etc, NU bifati la logare optiunea Stay Signed In. Nu e prudent. Nu va fie lene!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu