t

Pagini ale blogului

sâmbătă, 22 octombrie 2011

Minciuni si superstitii pe internet = HOAX

Intrucat mesajele mincinoase, inselatoare, "induiosatoare" etc. continua sa imi fie trimise cu drag de unii din prietenii mei, care cu sinceritate vor sa dea o mana de ajutor, simt nevoia sa reiau postarea despre MINCIUNI SI SUPERSTITII PE INTERNET. Iata deci care-i treaba:



Cu totii ne-am intalnit, de nenumarate ori, cu mesaje sosite in casutele noastre de e-mail, zicand de exemplu cam asa:
„Nu-l sterge, te rog frumos citeste-l mai intai; Numele meu este ……….., am 21 ani si sufar de o forma rara de leucemie; singura mea sansa este un transplant de maduva, fara transplant nu voi putea trai. Operatia costa 60.000 $ si familia mea a strans deja………..te rog frumos, din tot sufletul da-l mai departe;”
Asa suna, dragi vizitatori, multe mesaje cu care ne pomenim fara sa le fi cerut; si totusi, la expeditor nu apare vreun necunoscut, ci vedem ca aceste mesaje vin de la prieteni de-ai nostri cu care corespondam de obicei pe e-mail. Deci, vin din surse sigure si nepericuloase!
Asadar, ce sunt aceste mesaje si de ce prietenii se grabesc sa ni le dea din tot sufletul ?

Explicatii si definitii:
In primul rand, trebuie sa stiti ca aceste mesaje sunt minciuni sau inselatorii. Termenul din informatica utilizat pentru ele este „Hoax”. O inselatorie pe internet devine hoax in momentul in care capata popularitate, in momentul in care mii si mii de utilizatori de internet creduli, naivi si plini de bunavointa incep sa o creada posibila si sa o dea mai departe la cunoscuti.
In domeniul securitatii informatice, se definesc doua categorii de hoax-uri:

1) Chain-letters, adica scrisori in lant, in format electronic
Scrisorile in lant sunt mesaje nedorite, pe care nu le-ati cerut. De obicei ele contin un mesaj induiosator sau care pare nemaipomenit de interesant si de util ! Intotdeauna in mesaj se solicita transmiterea lui mai departe catre cat mai multi destinatari in urmatoarele minute si nu mai tarziu ! Uneori chiar, observati ca vi s-a cerut sa indepliniti anumite cerinte: trimiterea unor sume de bani, intrarea pe anumite link-uri, trimiterea unor rugaciuni etc. De multe ori, scrisorile hoax contin la final amenintari, cu privire la ce se va intampla utilizatorului de e-mail care intrerupe lantul si nu transmite scrisoarea mai departe in reteaua sa de contacte.
Trimiterea acestor scrisori este considerata o hartuire, deoarece sunt nesolicitate, inutile, si ajung sa contina si sa faca cunoscute unui public destul de larg un sir considerabil de adrese de mail colectate de la destinatarii anteriori.
NU trebuie sa raspundeti sau sa transmiteti mai departe aceste scrisori! Incarca inutil retelele de calculatoare, incetinind traficul de date, va irosesc timpul, si poate chiar veti pierde bani daca veti raspunde la anumite hoax-uri care va cer sa trimiteti bani la o anume destinatie.
Cateva tipuri de scrisori in lant care circula foarte des si care cuprind in final amenintari catre utilizatorul care nu vrea sa dea mai departe, sunt urmatoarele:


• Scrisorile de rugaciune, care ameninta cu pierderea protectiei divine pentru cei ce nu le propaga mai departe;

• Scrisorile aducatoare de noroc, care la final ameninta cu ghinioane majore ce se vor abate asupra celor ce nu le dau mai departe, daca se poate chiar acum!.
Ele mizeaza pe superstitie si teama, omul zicand in sinea lui: „Mai bine dau mai departe decat sa risc nenorociri !”
Alte genuri de scrisoare sunt:


• Scrisorile de simpatie si mila, despre adolescenti bolnavi de boli foarte grave, despre copii victime ale incendiilor etc; in majoritatea situatiilor sunt insotite si de poze emotionante;

• Hoax politic, care denigreaza personalitati sau companii importante;
• Scheme piramidale care promit castiguri si care va cer bani;
• Legende urbane;
• Loterii;
• Amenintari cu virusi informatici sau biologici;
• Invitatii la congrese etc.

Mi-am amintit inca un exemplu pe care probabil unii dintre dumneavoastra il veti recunoaste: acum cateva luni (deci in decursul lui 2011), am primit un hoax "de induiosare" referitor la un copil de 1 an care suferise arsuri grave si trebuiau bani pentru "reparatiile" realizate prin chirurgie plastica. Mesajul era insotit de poze impresionante si destul de dure la privit. Toate bune, ca sa zic asa, dar problema era aceea ca eu am mai primit fix acelasi mesaj o data prin 2005 si din nou prin 2007, fix cu acelasi copil, care iata ca de 6 ani incoace, are tot varsta de 1 an. Asadar, adevarat mesaj, nu?????

2) Virus hoax
El este un mesaj de avertisment trimis prin email catre cat mai multi destinatari, si se refera de obicei la un virus nou si foarte periculos care, chipurile, ne ameninta calculatoarele. Mesajul spune ca cititorul ar trebui sa-si avertizeze toti prietenii si colegii despre dezastrul ce le paste calculatoarele. Sau, se poate referi la inchiderea in viitorul foarte apropiat a unor servicii de internet foarte mult utilizate (ca de exemplu programele de mesagerie). Mesajul vrea sa ne faca sa credem ca a fost emis initial de unele dintre cele mai serioase companii din domeniul IT.
Un exemplu de virus hoax care a inceput sa circule acum cativa ani este aici:
“Sa nu accepati id-ul musat_elpida ca iti sterge tot din calculator, e un VIRUS! Da mai departe! Ai inteles? URGENT! LA TOATE PERSOANELE DIN LISTA TA! Sa nu accepte contactul cu musat_elpida, este un virus ce formateaza calculatorul tau si al celorlalti cu care esti conectat si daca ei accepta, atunci ti-l lipeste si tie.. Fa o copie si trimite mai departe ! Ei doresc sa se descotoroseasca de Messengerul gratuit, o groaza de oameni au fost deja stersi. IMPORTANT!!! alt VIRUS IN ROMANESTE. INFORMATIA VINE DE LA MICROSOFT SI NORTON”.
Rezultatul bunavointei utilizatorilor, care se grabesc sa dea mai departe la toti prietenii mesajul, este o proliferare uriasa a unor volume de date inutile, care poate duce la o supraincarcare si incetinire reala a serverelor de e-mail si a serviciilor de mesagerie instant.
Chiar mai rau, acest tip de hoax poate convinge utilizatorii sa isi stearga anumite fisiere din calculator, sub asa-zisul motiv al eliminarii virusului, moment in care persoanele respective vor intra in necazuri reale. Hoax-urile referitoare la malware (adica acestea care ne avertizeaza cica cu privire la existenta unor virusi informatici extrem de periculosi) sunt des intalnite si tot mereu apar altele noi.
Un alt efect negativ asupra utilizatorilor este acela ca, prin forward-area naiva a hoax-ului catre toata lista dumnealor de contacte, pot ajunge sa fie blocati de unele servere de e-mail, ulterior neputand sa desfasoare o comunicare de care chiar au nevoie.
Toate aceste mesaje se vor aducatoare de informatii importante, venite din „surse neoficiale, dar sigure !”
Cea mai buna atitudine cand primiti asa ceva, este sa le stergeti din casuta dumneavoastra de mail.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu