t

Pagini ale blogului

joi, 19 ianuarie 2012

Compatibilitati intre versiuni de Microsoft Word - pe scurt

Imi place Microsoft Word! Stie multe :). Inevitabil de-a lungul carierei mele IT, mai ales pe partea de training, am avut de-a face cu aproximativ toate versiunile de Microsoft Word care au fost emise. Iar cu ocazia asta, in timp, am vazut oameni ajungand sa se certe grav din cauza unor incompatibilitati de formate intre fisierele produse cu Microsoft Word in diversele sale versiuni aparute. FARA SA FIE WORD-ul de vina, ci utilizatorii care nu au stiut cum sa procedeze si nici nu au intrebat!
Situatia tipica: cineva din firma X, transmite un document catre cineva din firma Y, care, dupa ce il primeste, nu reuseste sa il deschida si deci il acuza pe cel din firma X ca "ai trimis un document gresit!", "nu esti in stare sa faci un fisier ca lumea!", "ce prostie mi-ai trimis aici?". Sau chiar mai rau, cel din firma Y merge la seful lui si ii spune ca de la firma X nu primeste decat porcarii, prostii si greseli de fiecare data. Iar atunci seful Y, tot atat de "doxat" in ale Office-ului ca si subalternul sau, se cearta cu seful X. Si eventual amandoi merg la departamentele IT aferente (!!!!) pentru ca le reprosa ca sunt incompetenti!
Va suna cunoscut aceasta situatie? V-ati aflat in ea, de vreuna din partile ei (eu m-am aflat de partea IT-ului acuzat ca NU STIE SA SALVEZE DOCUMENTE(!!!!) )? De la emiterea lui Microsoft Office 2007 incoace nu vi s-a intamplat niciodata sa "nu se poata deschide documentul" pe care l-ati schimbat cu cineva? Iata care e treaba foarte pe scurt:

Compatibilitati intre versiunile de Microsoft Word:


Versiune Microsoft Office Word Format nativ de fisier creat la salvare Extensie fisier adaugata automat la salvare Poate sa deschida fisiere de urmatoarele tipuri… NU poate sa deschida
suita 97-2003 Document .doc fisierele native .doc
fisierele .rtf 
fisierele native .docx
2007 Document .docx fisierele native .docx SI fisierele .doc
fisierele .rtf
-
2010 Document .docx fisierele native .docx SI fisierele .doc
fisierele .rtf
-


Asadar:
- Daca primiti fisiere in format .doc, le puteti deschide cu orice versiune de Microsoft Office Word aveti.
- Daca primiti fisiere in format .docx, le puteti deschide cu Word-ul din Office 2007 si din Office 2010, iar daca NU aveti asa ceva, le puteti deschide de exemplu cu Open Office Writer cu conditia sa fie cel putin versiunea 3.x (acesta e alt subiect...)

Atentie la doua lucruri:
1) Unele elemente din Word-ul de la Office 2010 nu pot fi afisate corect de Word-ul de la Office 2007, dar NU impiedica deschiderea corecta a fisierului. Elementele la care ma refer tin de chestiuni mai degraba de grafica. Ca de exemplu unele modele de font artistic cu umbra dar nu intru in detalii deoarece acesta nu este un training de Word.
2) Daca stiti ca aveti Microsoft Office 97-2003 si stiti ca cineva trebuie sa va trimita un document Word, spuneti-i ca in situatia in care el are 2007 sau 2010, sa il salveze "in jos", in format .doc ! INTOTDEAUNA ACEST LUCRU SE POATE, totul e ca persoana sa stie ce versiune are la dispozitie (multi utilizatori habar nu au pe ce lucreaza (!) si sa stie cum sa procedeze! Nu voi detalia aici pentru ca acesta nu este un training de word, dar atat trebuie stiut: optiunea Save As (Salvare Ca) ofera posibilitatea, la Word-ul 2007 si 2010, de a salva cu compatibilitate in jos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu