t

Pagini ale blogului

miercuri, 28 septembrie 2011

Training-ul IT cu grupe eterogene: o mega-prostie organizatorica!

Ma voi referi numai la training-ul in domeniul IT, pentru ca despre alte genuri nu am experienta necesara ca sa comentez. Apropos de IT, dupa vreo 7 ani (cumulati) de training, as avea de zis cate ceva pentru urechile unei anumite parti a organizatorilor de training-uri... si anume pentru cei care vor sa formeze grupele de cursanti cu orice pret, numai sa le formeze cat mai repede ca sa ia banu'.
Este vorba de grupele eterogene de cursanti, mai ales la training-urile pentru incepatori-medii. Intr-o grupa eterogena, se cheama ca avem, la un loc in aceeasi grupa, persoane care niciodata in viata nu au mai atins un calculator si nu stiu sa faca absolut nimic cu el (si chiar se tem de el), persoane care sunt la polul opus si stiu chiar destul de multe insa participa la training doar din nevoia unei diplome, si persoane care sunt undeva intre. De asemenea avem la un loc persoane cu studii medii terminate, cu studii superioare terminate sau in curs, ca si persoane care nu au reusit (!) sa ia bacul. Asadar (fara a vrea sa jignesc pe nimeni), persoane care au diverse capacitati de invatare, de asimilare, diverse niveluri de interes, diverse capacitati de a intelege (macar ceva din) domeniul IT.
In loc ca organizatorii de training-uri sa incerce sa filtreze cursantii si sa creeze grupe macar cat de cat echilibrate, ceea ce ar duce la succesul evident al training-ului, ei prefera sa prinda orice fel de cursanti, sa ii puna la gramada cat mai repede, ca sa inceapa training-ul cat mai repede si sa inceapa deci sa ia si bani a.s.a.p.. Ce va iesi, asta-i partea a doua! Cum se va descurca trainer-ul, asta-i partea a N-a!!! Trainer-ul va trebui sa aiba o infinita rabdare si "tone" de abilitati de lucru cu oamenii, astfel incat sa poata sa gestioneze grupa eterogena cu care s-a pricopsit! Trainer-ul va trebui sa echilibreze ceea ce are de prezentat, in asa fel incat: cei incepatori sa nu dispere si sa nu renunte; cei avansati sa nu renunte din plictiseala; cei cu mai multa scoala sa simta ca au mai castigat ceva si si-au mai imbunatatit aptitudinile devenind mai performanti; cei cu mai putina scoala sa simta ca este bine sa devii macar un pic mai destept. Si asa mai departe.... Traineri IT, recomandarea mea: daca nu aveti nervi de otel si un calm "zen", incercati sa evitati lucrul cu grupele eterogene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu