De mai mult timp ma "roade" ideea de a incerca o explicatie in termeni cat mai simpli a notiunii de CLOUD COMPUTING. Vreau sa incerc treaba asta din cateva motive principale:
(1) - pentru ca e un termen pe care il auzim tot mai des dar e foarte neclar pentru extrem de multi utilizatori de sisteme informatice, si
(2) - pentru ca citind pe internet diverse definitii ale Cloud Computing-ului, am ajuns la parerea ca ele ori sunt neclare, ori sunt foarte bune dar dificil de inteles de catre non-IT-isti. Ori, la mine intervine mintea de trainer IT, care ma face sa imi dau seama cand o definitie din lumea IT-ului a fost data cu bune intentii dar e totusi prea greoaie.
Asadar sa vedem cum clarificam macar un pic treaba asta:
DE UNDE SI PANA UNDE "CLOUD"?
- In primul rand, termenul Cloud Computing a fost preluat din limba engleza in cea romana ca atare, pentru ca o traducere pentru noi cel putin deocamdata nu exista. Nu putem sa ne apucam a zice "calculare in nor" pentru ca nu prea suna normal. Dar de unde si pana unde nor (cloud)? De la aceea ca este vorba despre niste servicii informatice pe care le accesam de la distanta, ele fiind "undeva" in internet, iar reprezentarea grafica simbolica a internetului este pur si simplu de multe ori un norisor.
- Am putea deci sa ii spunem in limba noastra macar "calcul in internet", dar nici asa nu se obisnuieste, asa ca inghititi pur si simplu termenul de "cloud computing".
CE ESTE CLOUD-ul:
- Cloud computing-ul este o modalitate de a creste capacitatea informatica a companiei si de a adauga noi posibilitati, FARA a investi intr-o noua infrastructura sau in imbunatatirea celei existente, FARA a cumpara noi licente de software si FARA a angaja / specializa personal IT nou / deja existent.
- "Norul" este un ansamblu de resurse informatice (de exemplu servere, echipamente de stocare a datelor, servicii de calcul, aplicatii diverse) care pot fi accesate de clientul utilizator prin intermediul internetului.
DE CE AR VREA CINEVA (O FIRMA) SA FOLOSEASCA CLOUD-ul?
- Foarte pe larg spus: clientul nu este nevoit sa mai detina el efectiv toate resursele informatice (hardware si/sau software) care ii sunt necesare pentru a-si desfasura activitatea. Le poate folosi pe cele ale unui furnizor specializat si nu are nevoie sa stie neaparat unde se afla fizic aplicatiile si datele pe care le acceseaza. Furnizorul de cloud computing este acela care va face efortul de a avea toata infrastructura hardware si toate aplicatiile software, ca apoi sa le poata pune clientilor la dispozitie ! Astfel utilizatorul scapa de a mai avea el toate resursele IT necesare, scapa de grija actualizarilor software, scapa de necesitatea de a mai fi foarte priceput in ale IT-ului.
AVANTAJE ALE CLOUD-ului:
- Folosesti infrastructura si software-ul furnizorului, nu mai esti tu nevoit sa detii toate resursele IT, deci scutesti (foarte) multi bani, care altfel ar pleca pe echipament performant, pe software si pe (mai multi) oameni specializati in administrare de sisteme IT, care nu sunt platiti putin!
- Documentele stau online in cloud si pot fi accesate prin aplicatii web-based (adica de la distanta, fara sa mi le iau la mine in calculator, fara sa ma duc eu fizic acolo unde sunt ele).
- Sincronizarea datelor stocate in dispozitivele mobile ale clientului (laptop-uri, tablete, smartphone-uri) este mult usurata prin automatizarea taskurilor respective.
- Pierderea datelor tale este absolut minimizata, as vrea sa zic "minimizata la maxim", pentru ca datele tale nu mai stau obligatorul pe sistemele tale, pe serverul tau, care poate sa se defecteze si tu sa nu ai o rezerva (!), ci stau pe echipamente de stocare profesionale, sigure si multiple, sistemele sunt rezervate, backup-urile se fac asa cum trebuie, replicarea merge, etc. etc..
- Dispui de o viteza de calcul si de capacitati de stocare pentru care altfel, ca sa le detii tu, ar trebui sa cheltuiesti muuuuult !
- Datele tale sunt disponibile securizat, online, oricand. Nu vei avea surpriza ca serverele cloud-ului sa fie inchise. Sigur, aici vorbim si de contractul pe care il vei avea cu furnizorul de cloud, de SLA-ul stabilit, dar asta nu este obiectul acestui articol.
- Revenind la securitatea datelor tale: daca folosesti un cloud, datele tale vor "sta" intr-un spatiu special amenajat (tip buncar de date), pe echipamente profesionale administrate in mod profesionist, pazite atat fizic de oameni special angajati, cat si pazite prin metode IT in vederea prevenirii accidentelor informatice. In mod sigur este cu muuuuult mai bine decat daca tu esti o mica firma, care are un server pe care il pastreaza in debara, cu backup-uri facute manual de un angajat al tau, intr-o cladire nepazita, din care toata lumea seara pleaca...
DEZAVANTAJE:
- Trebuie sa ai o legatura la internet foarte buna (eu iti recomand sa ai 2 provideri de internet, deci unul ca rezerva)!, ca sa nu te trezesti ca din motive independente de furnizorul de cloud, tu nu poti sa iti folosesti datele si softurile necesare.
- Unii sunt reticenti cu privire la lasarea datelor "pe mana" furnizorului de cloud. Nu pot sa spun decat ca acesta trebuie ales cu atentie. Mai intai cercetati, intrebati...
- Pretul s-ar putea sa nu va convina. Insa in acest articol nu va fi vorba despre costurile folosirii cloud-ului. Am vrut doar sa clarific cateva elemente de ordin IT.
CUI AS RECOMANDA FOLOSIREA CLOUD-ului:
- Dupa pararea mea personala, as recomanda acest lucru companiilor mai mititele, pentru care efortul de a avea: (1) toate serverele necesare, (2) software suficient pentru toate calculatoarele sale, licentiat si actualizat la zi, (3) administratori de sisteme informatice suficienti ca numar si platiti civilizat, poate sa fie aproape de nerealizat. Companiile mari de obicei isi permit sa detina toate aceste elemente.
Vor urma in alta postare: modele de cloud.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu