t

Pagini ale blogului

sâmbătă, 9 iulie 2011

Sa salvam fisiere pe cer, in nori: ce sunt SkyDrive si Cloud Storage

De ceva timp, a trebuit sa invatam inca niste termeni IT: SkyDrive si Cloud Storage. Sa ne facem o idee despre ei:

Denumirea completa pentru SkyDrive este Windows Live SkyDrive.
Initial, adica acum vreo 4 ani, s-a numit Windows Live Folders.
Este o functionalitate care face parte din gama de servicii online Windows Live. SkyDrive este un serviciu care permite utilizatorului sa isi upload-eze fisiere intr-un cloud storage (urmeaza si pentru asta o explicatie mai jos) si apoi, cand are nevoie, sa le acceseze printr-un browser de internet.
Controlul accesului la fisiere se face prin Windows Live ID, deci in mod implicit ele nu sunt "la liber". Puteti deci sa le pastrati private, sa le partajati cu cunoscutii, sau sa le oferiti la liber dupa cum vreti. In cazul lasarii accesului liber, nu va fi nevoie ca cel ce doreste sa le vada, sa detina un Windows Live ID.
La ora actuala serviciul SkyDrive ofera fiecarui utilizator vreo 25 GB de spatiu de stocare gratuit si permite fisiere care pot avea, fiecare, dimensiunea de pana la 100 MB.
O modalitate de incepere a folosirii SkyDrive este de exemplu prin browserul Hotmail: daca esti utilizator de Hotmail, odata ce te-ai logat si te afli in contul tau, apare disponibila optiunea de meniu SkyDrive, care arata asa:










Daca vrei de exemplu sa realizezi un nou document Word, incepi prin New Word Document, si mai departe te conduce "el" pas cu pas, trebuind sa-ti folosesti cunostintele de baza in ale utilizarii calculatorului si internetului, pe care se presupune ca le detii.

Cloud Storage este un mediu de stocare online, in care datele sunt gazduite pe servere virtuale, care la randul lor sunt gazduite de companii care detin datacenter-e. Spatiul de stocare necesar se cumpara sau se inchiriaza de la datacenter.
------------------------------------------
Sursa definitiilor si explicatiilor: Wikipedia.

PS: sa nu uitam ca este obligatoriu + politicos + corect + frumos + cinstit ca, de fiecare data cand scriem articole pentru care ne-am informat din materialele create de altcineva, sa mentionam sursa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu