... wtf is this?
Probabil aceia dintre voi care ati lucrat, sau lucrati, prin multinationale, prin bancile mari, cunoasteti semnificatia termenului "granularitate" in acest context, ati fost nevoiti sa-l invatati si sa-l folositi.
Pentru ceilalti: este vorba de...
... orarul zilnic de lucru la serviciu si detalierea lui. Mai exact e vorba de divizarea orelor de munca din programul zilnic, in esantioane (sau portiuni) de ordinul catorva minute, de obicei 10 sau 15 minute. Aceasta esantionare se numeste granularitate, iar exprimarea "corporatista" despre un asemenea orar detaliat este "completarea unui timesheet cu granularitate de <n> minute". Efectiv, ce ti se cere sa faci? Pai, in afara semnarii condicii uzuale la venire si la plecare, ti se cere sa-ti creezi si sa-ti pastrezi pe calculator o condica paralela, in care sa scrii, pe ore, toate treburile pe care le faci pe parcursul zilei de munca. Iar detalierea muncii sa se faca de exemplu din 10 in 10 minute, adica sa scrii ce ai facut in fiecare interval de zece minute ale zilei tale de serviciu.
Eu personal, m-am confruntat acum vreo 2 ani cu necesitatea completarii de timesheet-uri cu granularitate 15 minute, intr-un departament IT ! Ceea a fost o mega-prostie si i-am zis-o celui care venise cu cerinta... de obicei asemenea prostii sunt cerute de managerii de operatiuni, care sunt versiunea moderna a sefului de sclavi de pe galere, tipu' ala care batea la toba ritmul pentru sclavii de la vasle! De ce zic ca e o mega-prostie? Iata parerile mele:
- Granularizarea orarului nu se poate aplica la orice fel de activitate si la orice fel de departament. Sa o aplici la departamente ca de exemplu IT, Financiar si Juridic (si probabil multe altele), este o aberatie. Acolo oamenii nu lucreaza ca la banda rulanta de ambalat pui, dragi manageri de operatiuni aberanti care sunteti ! Nu ambaleaza o solutie pe minut, ci pot avea situatii cand stau cu un material in fata / pe ecran, ore in sir, pana sa ii dea de cap!
- Incapatanarea de a cere asa ceva, nu duce la eficientizarea muncii personalului respectiv, ci mai degraba la scaderea eficientei, pentru ca oamenii in loc sa lucreze rapid si concentrat, vor fi mereu cu ochii pe ceas ca sa noteze, toata ziua, la fiecare "n" minute, ce au facut. Iar la sfarsitul zilei de lucru vor mai sta in plus pentru a mai nota in continuare....
- Vor exista mereu persoane de valoare pentru firma respectiva, care dupa catva timp de "granularizare" a condicii, isi vor lua lumea in cap. Exista limite!!!
PS: Stiu personal pe cineva (cu studii superioare + doctorat) care a lucrat intr-o multinationala aici in Bucuresti, iar cand s-a impus completarea de timesheet-uri cu o absurda granularitate de 5 minute (parca asa!!!), la scurt timp si-a dat demisia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu