t

Pagini ale blogului

luni, 4 martie 2013

Ce este si cum se face un PDF

PDF
sau pe romaneste "pedefeu" :) :)
Este un termen intrat in vocabularul curent al nostru, cei care avem mereu calculatorul in preajma. Este un termen folosit deci si de foarte multi incepatori in ale calculatoarelor, sau oricum non-IT-isti. Dar cati dintre respectivii utilizatori, au idee ce este un "pedefeu" si cum se obtine? Si de ce ar putea avea nevoie de el ?

CE ESTE si LA CE AR FI BUN:
  • PDF = Portable Document Format. A fost creat prin 1990 de Adobe.
  • Este un format de afisare fidela a documentelor (complexe, cu text, imagini, formatari complexe, linkuri interne) independent de sistemul de operare si de aplicatia software folosita, si printabil pe orice imprimanta aveti instalata.
  • Citirea fisierelor in format PDF se face cu reader-e gratuite. Inevitabil ne intalnim cu Adobe Reader sau echivalente. Orice calculator "din zilele noastre" citeste PDF-uri avand musai un reader instalat pe undeva, iar majoritatea smartphone-urile citesc si ele PDF-uri fara ca sa fim nevoiti sa facem ceva pentru asta. La fel se descurca si tabletele.
  • Crearea fisierelor in format PDF se facea mai inainte numai cu aplicatii platite (gen Adobe Acrobat), dar mai de curand, au aparut si posibilitati gratuite pentru aceasta operatie.
  • Putem trimite (pe mail) un fisier in format PDF fara grija ca la destinatie va fi "vazut" si "inteles" altfel, sau mai rau, nu va putea fi afisat.
  • De asemenea, modificarea (rau intentionata) unui fisier in format PDF este mult mai grea decat la un document "obisnuit". Asa incat, poti linistit sa iti trimiti un CV in format PDF, sa o oferta, sau o prezentare etc.

CUM FACEM UN PDF:

Ca putem transforma un document "obisnuit" (Word, Excel, PowerPoint - de exemplu) infr-un fisier format PDF, avem la indemana doua variante:
  • Daca avem pe calculator de exemplu Microsoft Office 2010, acesta dispune printre functiile sale si de aceea de creare de PDF-uri, prin simplul Save As PDF.
  • Daca nu avem asa ceva, putem sa folosim convertoare gratuite de la diverse formate de document, la formatul PDF. Puteti gasi convertoare gratuite, de exemplu aici: http://www.dopdf.com/ro/ si aici: http://www.cutepdf.com/ (la asta din urma, atentie ca nu toate functiile sunt free).




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu