t

Pagini ale blogului

vineri, 1 martie 2013

SaaS: pe scurt, ce este acesta?


"SaaS": inca un termen din domeniul IT-ului, preluat ca atare in limba romana, pe care il auzim oarecum des mai ales in situatia in care lucram in vreo firma mai "cu fitze", si pe care il folosim fara a-i cunoaste semnificatia. Ce este el deci?
Sa incercam o sumara explicatie:
CE ESTE SAAS:
- SaaS provine de la Software as a Service.
- SaaS este o modalitate prin care se pun la dispozitia utilizatorilor aplicatii software care sunt gazduite undeva, pe un server al furnizorului de servicii IT, impreuna cu toate functiile necesare si obligatorii pentru ca aceste aplicatii sa fie accesibile clientului utilizator via internet.

CUM POATE FI FOLOSIT PRACTIC:
- Prin internet. Deci obligatoriu iti trebuie o conexiune foarte buna.
- In principiu, utilizatorii vor accesa software-ul de aplicatie cu pricina, folosindu-si doar browser-ele din dotare. Sau, pe calculatoarele utilizatorilor, poate sa fie instalata doar o mica aplicatie-client necesara "cuplarii" la aplicatia de pe server.

DE CE SAAS:
De ce am vrea sa folosim asa ceva, ca utilizatori de software?
- Pentru ca vom scapa de problema cumpararii licentei / licentelor pentru acel software, lucru care poate fi deosebit de important in cazul aplicatiilor software  scumpe si in cazul retelelor de calculatoare pe care ar trebui sa le dotam! Ia ganditi-va numai, la o companie care are o retea de cateva zeci de calculatoare (am dat un exemplu de retea mica!) si care ar trebui sa cumpere cate o licenta pentru fiecare dintre acestea... O sa ziceti ca ce va pasa! Dar ia sa va apucati in continuare sa va imaginati ca este firma voastra?!?!
- Pentru ca vom putea utiliza o infrastructura hardware relativ banala (calculatoare nu chiar foarte puternice), din motivul ca partea cea mai consumatoare de resurse a software-ului pe care-l folosim, cea care trebuie sa satisfaca necesitatile hardware, este pe "masinile" furnizorului. La noi pe calculatoare ruleaza doar banalul browser, sau mica aplicatie-client. Deci cheltuiala masiva cu infrastructura hardware super-tare este la furnizor, nu la noi.
- Pentru ca nu ai o infrastructura hardware foarte complexa si ai mai putine echipamente inseamna ca reduci necesitatea pentru suport tehnic.

Deocamdata insa, SaaS nu este prea raspandit pe la noi. Software-ul instalat efectiv pe fiecare dintre calculatoare, in majoritatea companiilor, predomina. 


2 comentarii:

  1. Buna ziua,

    Nu am vazut in articolul de mai sus termenul de "cloud" acolo unde sunt aceste aplicatii. De asemenea si google ofera astfel de servicii (http://www.google.com/enterprise/apps/business/) pentru companii.

    Din cite observ dumneavoastra sunteti "fan" Microsoft (SO, aplicatii, etc). Cu toate acestea exista si alternative free sau mai corect spun "open source". Si aici ma refer la Linux (in foarte multe variante) care in ultimele distributii spre foarte prietenos la interactiunea cu utilizatorul. De asemenea, aplicatiile pentru acesta sunt sub aceleasi licente.
    Chiar si pentru Windows exista foarte multe programe gratuite care se pot compara cu cele oferite de Microsoft (Open office - Microsoft Office). De fapt daca faceti comparatia intre cele doua la capitolul calcul tabelar primul va cistiga. Totul tine de obisnuinta si de ceea ce ni se pune la dispozitie atunci cind ne angajam intr-o companie.

    In spiritul articolului de mai sus va pot spune ca SaaS se poate implementa forte usor intr-o companie toate cheltuielile ducandu-se pe partea de server (statiile de lucru oricum exista in oricare dintre variante).

    Varianta cu un server local care sa furnizeze SaaS este oricum mult mai buna deoarece aici intervine problema de legatura la internet a companiei respective (daca ne gindim la o retea de citeva zeci de calculatoare din exemplul dumneavoastra sunt curios cam ce legatura la internet ar sustine compania respectiva??).

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua,
    Da, sunt fan declarat Microsoft :)iar pe parte de Linux cunostintele mele prezente tind catre zero, asa incat nu pot spune nimic despre ce ati comentat dumneavoastra. Cu siguranta ca exista tot felul de solutii, iar postarea mea a urmarit mai degraba sa faca cunostinta cititorilor cu acest concept. Ma refer in principal la persoanele care au auzit de SaaS dar nu au idee ce este.
    Cat priveste Open Office versus Microsoft Office, aici sunt in situatia de a le cunoaste si a le utiliza pe amandoua, insa niciodata nu voi spune ca sunt mai incantata de Open Office decat de MS, la nici un capitol. Este, bineinteles, o parere pur personala, fiecare utilizator ajuns la un nivel peste medie isi poate forma propriile opinii :).
    Va multumesc pentru comentariu!

    RăspundețiȘtergere