t

Pagini ale blogului

vineri, 29 aprilie 2011

Atentie la ce scriem "pe Internet" despre propria noastra persoana! Just google yourself !

Pana de curand, oricare dintre noi dorea sa "prinda" un job, sau un client, trimitea "pe net" un CV, o scrisoare... ma rog, stiti prea bine. Sa zicem ca-ti citeau CV-ul, le placea, te sunau sau iti dadeau mail sa vii la o intalnire. Si cam atat. Acum insa, de cand cu retelele sociale si retelele profesionale, atentie! Multi angajatori sau potentiali clienti, care poate ar dori sa lucreze cu tine, nu se mai multumesc cu prezentarea pe care le-ai trimis-o. Te cauta la randul lor, sa vada ce fel de "valuri" ai provocat in internet, ce "urme" ai lasat... In general se uita sa afle despre tine lucruri cam asa:


  • ce traiectorie profesionala ai avut (in ideea ca poate, pe net, ai mai postat si altceva decat ai scris in CV);
  • in ce retele sociale si/sau profesionale esti si in ce fel te prezinti acolo;
  • daca te-a recomandat cineva in vreo etapa a muncii tale (lucru valabil in LinkedIn, de exemplu);
  • cui ai tendinta sa-i dai "Like"-uri in Facebook : la ce gen de comentarii si poze, la ce gen de articole, eventual la ce companii;
  • ce-ai scris despre tine ca hobby-uri, ce-ai povestit despre tine in diverse situatii, ce poze cu tine ai facut publice.
Asa ca, dragi prieteni, ar fi bine sa nu va mai "spovediti" Facebook-ului si celorlalte retele sociale, sa nu postati rautati, sa va abtineti sa dati "Like" la cine stie ce mizerie, articol agresiv etc. Tot asa ar fi bine sa nu va varsati pe net veninul acumulat la - de exemplu - actualul loc de munca! Sa nu va puneti statusuri hai sa zic "ciudate" de genul "too drunk to come to work, just called in sick" :). Si bineinteles fiti atenti ce fel de poze cu voi puneti la dispozitia "omenirii"... Multe dintre toate acestea pot fi vazute de catre cineva care va cauta pe net in decursul procesului de recrutare.
Uite, faceti un experiment : cautati-va propria persoana, sau prieteni de-ai vostri, pe Google. Si constatati ce "scoate" despre voi: va pare rau de ceva, va este rusine cu ceva, ce-a fost gasit ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu