Acum cateva saptamani, am fost intrebata, din partea unei reviste de business, daca nu as vrea sa le raspund la cateva intrebari, alese de dumnealor, referitoare la subiectul "femeile din IT". Intrebarile au fost cam asa:
De ce ati ales o cariera in IT?
Ce experiente deosebite ati avut in cariera de IT de pana acum?
Care credeti ca este valoarea adusa de femei in joburile din informatica?
De ce credeti ca multe femei nu (mai) aleg joburi din IT? etc.
De ce ati ales o cariera in IT?
Ce experiente deosebite ati avut in cariera de IT de pana acum?
Care credeti ca este valoarea adusa de femei in joburile din informatica?
De ce credeti ca multe femei nu (mai) aleg joburi din IT? etc.
De ce IT:
- Am urmat un liceu de matematica-fizica si astfel inca de la 14-15 ani formatia mea profesionala a luat-o spre tehnica. Nu mi-a displacut dar nici nu m-a pasionat. Pur si simplu, am invatat. Copil silitor, deh ! Asa era "pe vremea mea" :).
- Eu provin din parinti ingineri de electronica si telecomunicatii, care au lucrat in cercetare. Astfel incat din familie am fost obisnuita cu acest mediu de lucru. Combinand asta cu liceul pe care l-am urmat, directia mea profesionala s-a indreptat catre Politehnica. Avand ambitii mari, m-am gandit care este cea mai buna facultate din cadrul Politehnicii. Au rezultat doua: Automatica si Calculatoare, si Electronica si Telecomunicatii. Cum Electronica nu imi trezea nici un interes (vazusem la parinti la serviciu aparatura, echipamente, si nu imi placeau), am ales Calculatoarele. Am facut-o, si iata-ma „IT” –ista cu diploma de licenta in domeniu.
Experiente:
Voi selecta cateva pe care le consider importante pentru mine:
- Ziua cand am livrat primul training IT: emotii, sala plina cu 20 de persoane toate cu destui ani mai in varsta decat mine! Dar dupa primele doua ore ca trainer IT din viata mea, totul a fost ok, haios, a mers struna! Dupa care, de la un "experiment", s-a transformat intr-o activitate full-time de 6 ani.
- Momentul cand, in timpul training-urilor ce au urmat, am avut brusc o „revelatie”: OAMENII ASTIA ASCULTA, CU URECHILE CIULITE, SI NOTEAZA CE SPUN EU ! :) :) :)
- Cu totul speciale au fost situatiile in care cate un fost trainee de-al meu a venit sa imi spuna ca datorita felului in care am predat i-a pierit teama de calculatoare, a reusit sa isi pastreze jobul prin noile abilitati capatate, a gasit un job mai bun, sau a reusit sa iasa din somaj !
- Primul callcenter pe care l-am pus pornit de la zero. Emotii, stress cu privire la partea fiecaruia pentru ca aveam sa coordonez niste echipe, emotii in momentul go-live.
- Participarea la relocarea unui callcenter cu +400 operatori si toate masinariile aferente.
- Si hai sa va spun si o intamplare haioasa, pe care am avut-o acum cativa ani, si care zice destule despre reactiile tipilor :) legat de femeile IT-iste: eram deci pe vremea aceea, IT Manager al unei multinationale ! Firma respectiva tocmai ce "pusese piciorul" in Romania si era in curs de a-si organiza infrastructura IT. Iar eu eram cu "seful cel mare" in curs de a "intervieva" diversi furnizori de servicii Internet, ca sa alegem unul. Intr-o buna zi, cum eram noi in sala de sedinte, intra un posibil furnizor. Se prezinta, isi incepe povestea catre sef si catre mine, si deodata zice: "dar n-aveti cumva dumneavoastra pe cineva de la IT in firma ca sa il chemati la discutie pentru ca eu sa pot sa ii prezint lui aspectele tehnice?". La care seful meu de-atunci arata spre mine si zice: "EA este managerul nostru de IT ! Asa ca puteti discuta tot ce doriti". LOOOOL, frumos, nu? Ar fi o chestie de precizat, zic eu destul de relevanta: sefu' meu de-atunci nu era roman, era dintr-o tara din nordul Europei, iar domnul "cu internetu'" era roman......
Valoarea adusa de o femeie intr-un job tehnic:
- Cred ca o femeie are mai multa rabdare si calm. O femeie va face cu succes lucruri migaloase ca programarea, testingul sau trainingul. In plus, prin firea noastra, acceptam mai des decat barbatii iesirile pline de nervi si de nedreptate ale sefilor sau colegilor. Lasam de la noi, trecem peste, nu azvarlim de pamant cu proiectul si nu plecam trantind usa lasand totul balta asa cum se intampla cand se infrunta orgoliile barbatesti. Sau hai, o facem mai rar ca domnii ! Right ?!?!
De ce nu aleg multe femei un job in IT:
- Din copilarie suntem programate sa facem lucruri mai ne-tehnice fiindca tehnica si reparatul sunt ale baietilor. Asta o fi sau nu o stupizenie, nu stiu... dar asa se intampla.
- Multe femei cred despre ele ca nu ar fi in stare! "Cuuuum, io, la butoane?" , zic ele. MAAAARE PROSTIE !
- Desi multe femei termina studii tehnice, misoginismul angajatorilor nu le permite sa inceapa sa practice. Una lume te descurajeaza din start !
- Multe femei care au intrat intr-un job de IT sunt tratate dispretuitor de colegii barbati, sunt persecutate de sefii barbati, asa incat pana la urma unele renunta. Sigur, ar fi si aspecte haioase, in care nu se ajunge la dispret si la nici o renuntare, si nici la certuri.... dar apar faze ca de exemplu: cerintele de rezolvare de probleme IT, sunt automat trimise in firma catre "baietii de la IT", chiar daca acolo sunt si fete. Sau.... vine cineva in vizita in firma, si "the boss" il conduce pe om sa-i arate departamentele.... si cand ajunge la usa Departamentului IT, o deschide mandru si zice: "aici sunt BAIETII de la IT"... tot asa chiar daca acolo sunt si fetele....
- Multe femei cred ca un job tehnic in domeniul IT presupune intotdeauna sa faci instalari si depanari de echipamente. Sa insiri cabluri. Sa "surubaresti" calculatoare. Sa cari echipamentele atunci cand interin mutari. Dar ele probabil nu stiu ca IT-ul poate fi si soft: programare/dezvoltare de software, training IT, administrare de sisteme, si de ce nu, vanzari.
- Sunt femei care considera ca un job tehnic de acest gen le impiedica sa faca copii si/sau le poate deteriora relatia de cuplu. Asta insa e partial adevarat, depide de job, de partener, de familie, sunt destui factori implicati... E foarte adevarat ca un job de luni pana sambata, de administrator de sisteme, tot timpul on-call, cu blackberry sub perna, cu munca in ture, uneori cu urgente si cu nopti si duminici petrecute la munca (pentru ca numai noaptea si duminica pot fi facute operatiuni majore in retea), constituie o reala problema.
Puteti gasi o parte din cele scrise de mine mai sus, in suplimentul revistei MarketWatch, pe urmatorul link:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu