In ultima vreme, cu totii de la mic la mare, ne intalnim, si bineinteles folosim, termeni din domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor (IT & C). Dar oare cati dintre noi stim bine, sau macar avem idee, ce inseamna prescurtarile sau cuvintele pe care le pronuntam de parca ar face parte din vocabularul nostru dintotdeauna?
Asadar, m-am gandit sa “culeg” cateva definitii, care sa clarifice cate ceva, fara a avea pretentia de a se ridica la un nivel stiintific strict.
BLUETOOTH
Oooo, aici toata lumea stie !!!. Majoritatea dintre noi avem telefoane “cu blutut” :) :) si intr-o veselie ne transferam unii la altii melodii si poze. Dar, stim oare ceva, de fapt, despre acest termen?
Definitie: Bluetooth este un set de specificatii de comunicatie (un protocol) care permite ca doua echipamente
sa comunice intre ele fara a fi conectate prin vreun cablu si fara a fi macar indreptate unul spre celalalt fata in fata asa cum se cere in comunicatia prin infrarosu (IRDA). Aparatele dotate cu bluetooth comunica intre ele cand se afla unul in raza de actiune a celuilalt, folosind undele radio. Bluetooth-ul creeaza o cale de comunicare prin care se poate face schimb de informatii intre aparate precum telefoane mobile, laptop-uri, PC-uri, imprimante, printr-o frecventa radio sigura si de raza mica. Specificatia Bluetooth a fost definita pentru prima oara la compania Ericsson in Suedia.
WIRELESS
Comunicatia wireless, adica fara fir, functioneaza prin: unde radio, microunde, infrarosii. Permite transferul de informatie atat la distante foarte scurte (exemplul telecomenzii), cat si la distante de mii de kilometri (comunicatiile radio). Legat de domeniul calculatoarelor, ne intalnim des cu termenul “WI-FI”, care semnifica o retea locala wireless de calculatoare prin care se poate accesa internetul.
HOTSPOT
De multe ori, zicem: <<Am laptopul la mine, ma duc la o cafea, la terasa “x”, ca are hotspot si pot sa intru pe net de acolo>>. Ce-i deci cu acest hotspot?
Definitie: Un hotspot este un loc care ofera acces la internet printr-o retea locala wireless de calculatoare, care foloseste un router ce este conectat la furnizorul de servicii internet al locatiei respective. “Iesirea” in Internet se face prin tehnologia WI-FI.
ROUTER
Iarasi, un termen des folosit.... dar multi dintre noi utilizeaza acest cuvant fara a sti ce inseamna.
Asadar: un router este un echipament care conecteaza intre ele doua sau mai multe retele de calculatoare, asigurand transmiterea datelor intre acestea. Sa ne gandim astfel: noi ca utilizatori de calculator, ne aflam cu calculatorul intr-un “spatiu” diferit de cel al furnizorului de servicii internet. Legatura dintre noi si acesta, pentru ca noi sa putem “intra pe internet”, este asigurata de router-e, al nostru si al furnizorului de internet, care “stiu sa vorbeasca” intre ele si sa ne ofere comunicarea.
ADRESA IP
Mai tineti minte cum a fost cand v-ati luat un abonament de internet pentru acasa? Printre informatiile primite, a fost si ceva legat de “adresa de IP”. Vi s-a spus ca, din acel moment, aveti adresa IP “cutare” si sa nu umblati la ea. V-ati uitat pe contract si ati dat peste ea adresa sub forma unui sir de numere cu niste puncte printre ele.... ceva de genul: 1.222.33.444
Asadar, ce este acolo?
IP este acronimul pentru Internet Protocol. Acesta este un standard de comunicatii in retelele de calculatoare. In acest standard, fiecare echipament conectat in retea (calculator, imprimanta, router etc) primeste o adresa, la care cel mai simplu este sa va ganditi ca la adresa de acasa ! J. Pentru ca informatia care circula in reteaua informatica sa stie sa ajunga la echipamentul corespunzator (ganditi-va cum va vine un plic acasa!), el trebuie sa detina o adresa. Ea este adresa de IP. Este intotdeauna compusa din patru serii a cate cel mult trei cifre fiecare, separate intre ele prin puncte.
DNS
Tot asa, cand v-ati abonat la internet, v-ati pomenit poate in posesia inca unui lucru pe care vi s-a recomandat sa nu il pierdeti: DNS-ul dumneavoastra. Ce este si ce “vrea” el ?
In primul rand, DNS provine de la Domain Name System. Simplu spus, DNS are rolul de a face o corespondenta intre orice adresa de web (site) si adresa de IP care “se ascunde” in spatele adresei web. Cand dumneavoastra vreti sa intrati pe internet si sa vizitati un site, puteti sa scrieti numele acestuia (www......) dar mai mult ca sigur ca nu ati putea sa scrieti insiruirea de cifre corespondenta cu numele. Ganditi-va cam asa: pot foarte usor sa ii scriu calculatorului sa ma duca pe www.google.ro, dar as putea oare sa ii scriu de exemplu sa ma duca la adresa de IP 209.85.148.105 ? Mai greu ! Mintea noastra se descurca usor cu cuvintele, dar nu si cu asemenea siruri de cifre. Aici intra in actiune DNS-ul, care “traduce” numele in cifre, pentru a fi inteles de calculatoare si accesat. Datorita DNS-ului, noi putem sa ii cerem “in cuvinte” calculatorului sa ne “duca” pe un site, iar calculatorul va reusi sa “nimereasca” site-ul prin adresa IP unde acesta e localizat.
VoIP
Inca o “vorba” intrata in vocabularul nostru.... Zice omul: “mi-am pus telefon cu VoIP acasa, vorbesc prin el cu amicii din strainatate”. Ok, dar ce este asta?
VoIP provine de la “Voice over IP”, ceea ce s-ar putea traduce prin “voce peste protocol de internet”. Din fericire J, nu obisnuim sa folosim traducerea.... Simplu spus, aceasta este o tehnologie prin care legaturile telefonice nu se mai realizeaza prin retelele traditionale de voce, ci se realizeaza prin retelele de date bazate pe InternetProtocol (IP). Apelurile telefonice se pot efectua fie folosind un telefon fix obisnuit, fie de la calculator, catre orice telefon de destinatie. Semnalul de tip voce ( care este analogic) este transformat in semnal digital, care apoi se comprima si este transformat in pachete de date IP. Transmiterea catre destinatie a pachetelor IP se face prin infrastructura de date, in final semnalul fiind preluat de un dispozitiv care il reconverteste in formatul initial (semnal voce analogic). Pentru a putea sa sunati de pe calculator, trebuie sa aveti la acesta o placa de sunet buna, casti, microfon si bineinteles o conexiune buna la internet.
MP3
Majoritatea dintre noi, avem “telefon cu em-pe-trei”, care suna cu hitul nostru preferat, si poate sa cante ca sa ne scape de plictiseala in metrou. Dar ce este MP3-ul?
Termenul MP3 este o abreviere de la MPEG-1 Audio Layer 3 si este un format audio. Se bazeaza pe comprimarea informatiei sonore printr-o metoda numita „lossy MPEG compression” , adica compresie prin pierdere, si anume partile audio din fisier care au frecvente ce oricum nu pot fi detectate de urechea umana, sunt eliminate. Compresia este mare, astfel ca dimensiunea fisierului (dimensiunea melodiei) poate sa ajunga la 1/10, 1/12 din dimensiunea initiala; astfel, pe telefon sau pe mp3-playerul dumneavoastra, puteti stoca zeci/sute/mii de melodii. La ora actuala, MP3 este cel mai folosit format audio.
MMS
“Vezi ca-ti trimit un me-me-seu”, imi zice un prieten aflat la munte, ca sa imi faca in ciuda.... Deci, asa in linii foarte mari, ce este MMS-ul?
MMS provine de la Multimedia Messaging Service, si este un standard care permite schimbul de mesaje multimedia intre telefoanele mobile. Este o extensie a clasicului serviciu SMS de mesagerie text, permitand transmiterea de poze, clipuri. Comunicatia este bazata pe cu totul alte principii decat transmiterea de mesaje text. Mai intai, telefonul care emite MMS-ul, codifica mesajul intr-un mod special oarecum apropiat de situatia trimiterii unui e-mail. Apoi, inainteaza mesajul catre un server de MMS specializat. De acolo, mesajul MMS ajunge la telefonul destinatar prin Internet. Daca telefonul destinatar nu detine functia de primire si deschidere a mesajelor MMS, atunci mesajul va fi extras si va ajunge intr-un server pentru stocare temporara, iar telefonul destinatar va primi doar un link, prin care se va putea accesa mesajul respectiv, prin folosirea unui browser de internet.
Puteti regasi acest articol si pe site-ul Informatiiprofesionale, aici:
http://www.informatiiprofesionale.ro/informatica/definitii-din-lumea-itc/
Puteti regasi acest articol si pe site-ul Informatiiprofesionale, aici:
http://www.informatiiprofesionale.ro/informatica/definitii-din-lumea-itc/
super articol...jos palaria..ai "descifrat" pt mine niste termenii cu care ma intalnesc, insa nu stiam ad litteram ce inseamna
RăspundețiȘtergere